Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Planera din trädgård men njut redan nu

När solen tittar fram värmer den gott fast det fortfarande är vinter. För den som vill finns det saker att göra i trädgården även nu!

Framför allt är februari en tid för planering. Tänk igenom hur du vill ha din trädgård, hur vill du att den ska se ut i sommar, är det några särskilda områden som behöver göras om eller utvecklas? Råden kommer från trädgårdsmästare Camilla Runevad som driver Runevads trädgård i Morup.
 - Planera, dröm och längta, uppmanar hon.

Det är också nu en trädgårdsdesigner ska anlitas om planeringen behöver hjälp på traven. Dels finns det tid innan sommaren, men nu syns trädgårdens linjer och struktur klarare, utan lövverk som skymmer.
Men visst finns det arbeten som kan utföras även nu. Beskärning av fruktträd, men inte stenfrukter, till exempel. 

Traditionellt sett var det vid den här tiden som trädgårdsmästarna hade tid för beskärning, fast om man ska se till det bästa för träden så kan man vänta till jas-perioden, alltså juli till september. 
 - Jag brukar göra både ock. Nu tar jag bort det som är sjukt och sådant som uppenbart ska bort. På sommaren ser jag över träden igen, säger Camilla Runevad.
Att tänka på är att inte ta bort för mycket nu, då kan det bli problem med många vattenskott som sedan måste tas bort pö om pö.

Under vintern är det lämpligt att planera vilka blommor eller kanske grönsaker som behöver försås innan de planteras ut i rabatter, trädgårdsland eller krukor. Vill man går det utmärkt att komponera sina krukor med sommarblommor redan nu och de kan sedan placeras ut på balkong eller altan.
Ta skott från pelargonen nu för att utöka beståndet inför blomningssäsongen. De behöver inte sättas i vatten först utan kan sättas direkt i en kruka med jord. Det finns många tips om hur pelargoner ska skötas, men Camilla Runevad använder en enkel metod, hon låter dem stå i fred.

Men, säger hon, glöm inte bort att ta det lugnt också.
  - Stanna upp och njut! Vi behöver paus och andhämtning efter den intensiva trädgårdsperioden. 
Så, titta efter vårtecken som snödroppar och vintergäck som kanske gömmer sig under höstens skyddande löv. 
Ta in en kvist från äppelträdet du beskurit eller knipsa en kvist från syren eller körsbär och ett par veckor i vatten går det förhoppningsvis att njuta av en bit trädgård inomhus, tills säsongen börjar på allvar.