Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avgjort. Om Peter Wahlbeck sätter upp en mellanvägg på vinden så godkänns hans bygglov efter två års strid i domstol.

Peter Wahlbeck fick rätt om sitt husbygge

Artisten Peter Wahlbeck har fått rätt i högsta instans om sitt husbygge på Kärleken.

– Det har tagit två år och kostat mig 400 000 kronor, säger Wahlbeck.

Visserligen är det skönt att den rättsliga striden är över, tycker han. Men glädjen över det nya huset har falnat. Peter Wahlbeck är inte säker på att han och hans familj kommer att flytta in.

– Det är inte kul efter allt trassel som har varit. Jag har också haft stora kostnader för juridisk hjälp, nytt bygglov, arkitektkostnader med mera.

Huset består av en gammal del ut mot Göteborgsvägen samt en tillbyggnad som Peter Wahlbeck gjorde 2014. Redan från första stund reagerade grannarna på ena sidan mot husbygget.

De ansåg att huset blev för högt, att vinden inte fick inredas, att balkongen blev för stor och att husets isolering gjorde att det blev större än detaljplanen medgav och så vidare.

Byggnadsnämnden sade ja till bygglovet, som grannarna överklagade. Men både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen avslog överklagandet. Mark- och miljööverdomstolen däremot gav grannarna delvis rätt och skickade tillbaka ärendet till kommunens byggnadsnämnd för rättelse.

– Domen var obegriplig, även för experterna. Men jag skickade in en ny ansökan och fick ett nytt bygglov, som enligt byggnadsnämnden följde detaljplanen. Men grannarna överklagade igen.

Peter Wahlbeck tycker att det är något fel i lagstiftningen när det går att överklaga om och om igen i samma ärende.

– Man kunde skippa en instans, till exempel länsstyrelsen, så det går lite snabbare. Mitt hus var färdigt för två år sedan och därefter har allt arbete gått i stå.

Enligt det senaste bygglovet ska Peter Wahlbeck sätta upp en innervägg mellan det gamla husets andra våning och det nya husets vind, som bara ska kunna nås via en dörr från gården.

– Det får inte finnas någon förbindelse mellan de båda husdelarna, säger Peter Wahlbeck.

När det gamla huset byggdes fanns ingen detaljplan. En sådan gjordes 1993 och då infördes begränsningar som inte fanns tidigare.

Peter Wahlbeck och hans juridiska ombud har även vänt sig till Högsta domstolen och klagat på att Svea hovrätt har prövat ärendet utifrån felaktigt lagrum. Det ärendet är inte avgjort.

HN har sökt grannarna för en kommentar, men utan att lyckas.