Per Gessle är årets hallänning 2022

I årtionden har han besjungit platser som Harplinge, Tylösand och Kärleken. Och kärleken från hembygden verkar vara besvarad – nu har Per Gessle utsetts till årets hallänning 2022.

ANNONS
LocationHalmstad Arena|
|

Få hallänningar har nog gjort ett sådan avtryck i världen som Per Gessle. Carl Bildt får vara ursäktad, men han har (ännu så länge) inte nått upp i fyra ettor på den amerikanska Billboard-listan eller sålt ut arenor runt om i världen. Det har däremot Per Gessle gjort.

Som musiker har han de senaste decennierna varvat att vara medlem i grupperna Gyllene Tider och Roxette med att köra solo. Han har även som låtskrivare levererat hits till andra artister, exempelvis Lena Philipssons ”Kärleken är evig”. Och nu är han dessutom Årets hallänning 2022.

– Eftersom jag är Halmstadbo och älskar Halmstad så känns det fantastiskt, berättar Per Gessle efter prisutdelningen på Halmstad arena. Jag är född här, så det är mitt allt. Det har format mig. Även om jag har haft lägenhet i Stockholm sedan slutet av 80-talet så är Halmstad min hemort. Det är klart att allt det där formar mig – jag är en småstadskille.

ANNONS

Händelserikt 2022

Det är fjärde gången som Gessle är nominerad, men nu blev det alltså vinst. Och det har verkligen varit ett händelserikt 2022 för musikern.

– Det har varit ett väldigt intensivt år, men det var inte tanken. Jag är så att jag tar det lite som det kommer, som man gör när man kommer upp i min ålder. Det började med singeln med Uno (Svenningsson) i januari och så fortsatte min akustiska turné. Den blev uppskjuten, dels på grund av att jag blev sjuk i halsfluss i december, dels kom det nya coronarestriktioner i början av året. Så den turnén blev inte klar förrän i maj.

Du släppte även några tidigare opublicerade låtar…

– Ja, jag brukar göra det på min födelsedag i januari, det gjorde jag också i år.

Pandemin innebar också tid att skriva mer ny musik.

– Under den här perioden när det var restriktioner och jag inte kunde turnera, då passade jag på att skriva och förbereda Gyllene tiders nya album som kommer nästa år. Så den plattan gjordes i stort sett klar till maj. Sen i somras var det ganska lugnt – då förberedde jag releasen för PG Roxette – den engelska plattan som kom nyligen.

ANNONS

– Och inte att förglömma – i somras spelade jag också in jullåtarna som kom nyss också. Så det har varit ganska mycket faktiskt.

Han erkänner dock att detta trots allt har varit ett ”normalt år” om man ser till arbetsbelastningen.

– Jag gillar att jobba. Jag är så glad att ha ett arbete där jag inte känner att jag ”går till jobbet”, utan att det mer är en förlängning av mig själv. Så jag älskar vad jag gör.

Om 2022 har varit fulltecknat så blir nog 2023 inte mycket sämre. Då väntar nu musik och sommarturné med Gyllene tider.

Vad kan publiken se fram emot?

–En fantastisk platta! Upptempo, jättehärlig energi. Jag är jätteglad att vi gjorde den och att det blev så himla bra. Anders Herrlin (basist i Gyllene tider, reds. anm.) ringde upp mig häromdagen och hade lyssnat på den igen, och sa ”hur fan gick det här till? Hur gjorde vi det här?”. Det är en sån platta som man hajar till av. Och så hoppas jag att turnén blir fantastisk.

Bor kvar i Halmstad

Sedan det stora genombrottet på 1980-talet har Per Gessle haft en lägenhet i Stockholm, men en stor del av året bor han fortfarande kvar hemma i Halland.

ANNONS

– Det beror på att jag gillar Halmstad, och jag känner mig kreativ här. Jag har hittat ett ställe där jag bor, vid kusten, där jag älskar att vara. Sedan har vi Hotell Tylösand, så det gör att vi har en förankring här. Även om jag inte är med i driften så är jag ändå inblandad, och min fru inte minst. Det betyder också mycket – att vi har lyckats förvalta det och bygga upp det till något exceptionellt.

I och med utmärkelsen Årets hallänning så verkar det som att din kärlek till Halland verkar vara besvarad.

– Det känns jättebra, men jag har alltid känt det. Jag har känt att Halmstadborna är stolta över Gyllene tider, Roxette och mig, så det är inget nytt. Men det är häftigt och alla nominerade är jätteduktiga, så det är jättehärligt att få vinna nåt sånt här.

Fjärde vinnaren

Vinnaren utsågs under onsdagsmorgonen på Frukostgalan, anordnad av Marknadsföreningen i Halland. Föreningen står bakom priset tillsammans med Hallandsposten och Hallands Nyheter. Utmärkelsen kommer med en medalj, en tavla samt att ett stort porträtt på Halmstads flygplats.

– Jag vet inte om det är bra eller dåligt, säger vinnaren. Jag säger att det är straffet om man vinner – att man får hänga där på en stor bild i ankomsthallen.

ANNONS

Närvarande på galan fanns de olika nominerade, som förutom Gessle var komikern och musikern Krister Classon, författaren Björn Hellberg, golfspelaren Ingrid Lindblad, och minnesmästaren Martin Nilsson. Även skådespelaren Madeleine Martin från Kungsbacka var nominerad, men kunde inte närvara på galan eftersom hon var iväg på en filminspelning.

Gessle blir den fjärde vinnaren någonsin. Tidigare pristagare är herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson, Gekås dåvarande vd Boris Lennerhov samt konditorn, författaren och tv-personligheten My Feldt.

Fakta: Juryns motivering

Juryns motivering när de nominerade presenterades tidigare i höstas: ”Per Gessle är en av Sveriges mest framgångsrika artister och låtskrivare. Han har satt Halland på världskartan under flera decennier med sin musik i olika former och konstellationer. Under hela 2022 har han återigen uppmärksammats flitigt i alla medier efter att ha släppt tidigare opublicerade låtar, spelat in en duett med Uno Sveningsson samt gett ut en ny platta med både Gyllene Tider och PG Roxette. Per är även delägare i Hotel Tylösand som erhållit många prestigefyllda utmärkelser och årligen lockar mängder av turister och konferensgäster samt har Sveriges största konstgalleri. ”

ANNONS