Ann-Margret Nilsson, Anna-Greta Bengtsson, Åke Persson och Leif Gustavsson har ingått i den projektgrupp som lett undersökningen av länets vårdcentraler, men hela 45 medlemmar från olika pensionärsorganisationer har deltagit i arbetet.
Ann-Margret Nilsson, Anna-Greta Bengtsson, Åke Persson och Leif Gustavsson har ingått i den projektgrupp som lett undersökningen av länets vårdcentraler, men hela 45 medlemmar från olika pensionärsorganisationer har deltagit i arbetet. Bild: Jari Välitalo

Pensionärspatrull har granskat alla vårdcentraler

Att barn tas omhand på särskilda barnavårdscentraler är sedan länge en självklarhet, men hur bra fungerar Hallands vårdcentraler för äldre? Svaret finns nu i en rapport, framtagen av länets pensionärsorganisationer, som också betygsatt och rankat alla mottagningar. Bara en av 45 vårdcentraler får full pott.

ANNONS
|

– Det förvånar mig att det kan vara så stora skillnader. Alla utgår ju från samma uppdragsbeskrivning från Region Halland, men det verkar finnas stor frihet inom systemet, säger Anna-Greta Bengtsson, som företräder pensionärsorganisationen SKPF i Halmstad.

Idén om att granska alla vårdcentraler ur ett äldreperspektiv har de halländska pensionärsföreningarna lånat från Region Jönköping. Där har man hunnit genomföra undersökningen två gånger och kunnat se tydliga förbättringar.

– Det är ju det som är hela syftet. Vi hoppas att rapporten ska leda till en kreativ diskussion och att vi ska få gehör för våra synpunkter, säger Leif Gustavsson från PRO i Halmstad.

ANNONS

Granskningen har omfattat allt från praktiska saker, som parkeringsmöjligheter och sittvänlighet i väntrum, till hur snabbt man kan få en läkartid och om det finns geriatrisk kompetens.

– Det enda vi inte bedömt är medicinska resultat, det är inte vår grej, men vi tycker absolut att det ska finnas en grundkompetens i geriatrik. Av alla Hallands 45 vårdcentraler är det bara en som har en geriatriker och det är Nyhems vårdcentral i Halmstad, berättar Åke Persson från SPF Seniorerna.

Vårdcentralen Nyhem i Halmstad är den enda i hela Halland som har en egen geriatriker, det vill säga en läkare som är specialist på åldrandets sjukdomar.
Vårdcentralen Nyhem i Halmstad är den enda i hela Halland som har en egen geriatriker, det vill säga en läkare som är specialist på åldrandets sjukdomar. Bild: Jari Välitalo

Han och kollegorna i projektgruppen konstaterar att äldre, av naturliga skäl, är de som mest besöker vårdcentralerna och att det därför är märkligt att så lite är anpassat till äldres förutsättningar.

– Bara en sådan sak som att kunna ringa och få svar av en människa är oerhört efterfrågat. Man verkar inte förstå att många pensionärer inte har teknisk kompetens. 40 procent av PRO:s medlemmar har inte ens en mejladress, säger Leif Gustavsson.

– Och låga, mjuka soffor i väntrummet är säkert mysigt, men vi kommer ju aldrig upp igen, säger Åke Persson med ett skratt.

Själva undersökningen har utförts av 45 medlemmar från Hallands fyra olika pensionärsorganisationer, som besökt vårdcentralerna i grupper om fyra. Alla mottagningar förvarnades via ett brev och alla utom en, Stenblommans vårdcentral i Kungsbacka, välkomnade besöket.

ANNONS

Utifrån egna iakttagelser och intervjuer med företrädare för vårdcentralerna sattes sedan poäng inom områdena ”fysisk miljö”, ”ledningens inställning”, ”organisation” samt ”samverkan kring äldre multisjuka”. Som mest kunde en vårdcentral få 100 poäng.

– Poängen säger förstås inte allt, men de visar en trend. Med tanke på att få väljer sin vårdcentral och det skiljer hela 73 poäng mellan den bästa och den sämsta, så blir det närmast ett lotteri var man hamnar, konstaterar projektledaren Ann-Margret Nilsson från SPF Seniorerna.

Söndrumskliniken är den vårdcentral i Halmstad som får högst betyg i undersökningen, 67,5 poäng, vilket är ändå är en bra bit ifrån maxpoängen 100.
Söndrumskliniken är den vårdcentral i Halmstad som får högst betyg i undersökningen, 67,5 poäng, vilket är ändå är en bra bit ifrån maxpoängen 100. Bild: Jari Välitalo

En enda vårdcentral, privata Säröledens Familjeläkare i Kungsbacka, får full pott i granskningen – 100 poäng. Lite ironiskt så var det just denna vårdcentral som Region Halland sade upp avtalet med, efter att de vägrat införa regionens journalsystem VAS. Nya ägare ska dock ha gått med på att införa VAS och verksamheten ska därmed vara räddad.

Läs mer: Regionen säger upp avtal med VAS-vägrare

Poängen för övriga vårdcentraler skiljer sig stort. Högst betyg i Halmstad får Söndrumskliniken (67,5 poäng) och lägst Getinge vårdcentral (30,5 poäng). För Getinges del var det bland annat ledningens inställning till fast läkar- eller sjuksköterskekontakt och tillgängligheten som drog ner betyget.

– Det är många saker som inverkar, men kontinuitet och känslan av omhändertagande är jätteviktig. Vi anser att det bör finnas särskilda äldremottagningar eller åtminstone en äldresjuksköterska med speciell kompetens, likt diabetessjuksköterskorna, säger Leif Gustavsson.

ANNONS

Hur går då tankarna inom Region Halland när det gäller att möta den ökande andelen äldres behov på vårdcentralerna. Frågan går först till Axel Storckenfeldt (M), ordförande i närsjukvårdsnämnden:

– Vi har inte diskuterat rena äldremottagningar och jag ser i nuläget inte det behovet. Äldre är idag både piggare och friskare och åldern blir mindre och mindre relevant. Jag vill att vårdcentralerna möter varje patient som en individ med unika behov, säger han.

Gällande att det bara finns en enda geriatriker anställd i närsjukvården, menar han att distriktsläkarna har lång erfarenhet av att möta äldre och deras sjukdomar och att de vid behov kan konsultera läkare med andra specialiteter, till exempel geriatrik.

– Äldre utgör en stor och viktig målgrupp, som vårdcentralerna ständigt arbetar med att anpassa sig för. Pensionärsorganisationerna undersökning ger oss bra feedback som hjälper oss utvecklas, konstaterar Axel Storckenfeldt.

Läs mer : Ska det införas särskilda äldrevårdcentraler?

Fotnot: Geriatrik är läran om åldrandets sjukdomar. Specialistläkare inom detta område benämns geriatriker.

Fakta: Bäst och sämst i Halland

Bäst:

- Säröledens Familjeläkare (100/100)

- Capio Husläkarna, Kungsbacka (97/100)

- Strandängshälsan, Mellbystrand (75/100)

Sämst:

- Vårdcentralen Särö (27/100)

- Vårdcentralen Getinge (30,5/100)

- Vårdcentralen Kolla, Kungsbacka (31,5/100)

ANNONS