Patientnämnden har sammanställt  de klagomål som kommit in med anledning av pandemin.
Patientnämnden har sammanställt de klagomål som kommit in med anledning av pandemin. Bild: Cissi Welin/Göteborgs-Posten

Patienternas klagomål relaterade till covid-19

Inställd eller uppskjuten vård och konsekvenser när anhöriga inte fått närvara. Det handlar en stor del av de klagomål om, som Patientnämnden Halland nåtts av hittills under pandemin.

ANNONS
LocationHalland||

Sveriges patientnämnder har gemensamt analyserat de synpunkter och klagomål som patienter och närstående lämnat relaterade till pandemin. Patientnämnden Halland har fått ta emot 130 covid-relaterade klagomål vilket utgör elva procent av länets totala ärendemängd.

Närstående har inte fått närvara

En stor del av ärendena gällde inställd eller uppskjuten vård eller oro för konsekvenser av uppskjuten vård. Flera ärenden har handlat om att anhöriga inte har fått närvara vid vården av deras närstående. Det har också uttryckts rädsla för att bli smittad inom vården av antingen andra patienter eller personal.

Under våren handlade klagomålen i stor utsträckning om bristande möjlighet att få provta sig. När testningskapaciteten kom igång handlade klagomålen i stället om försenade eller försvunna provsvar.

ANNONS

Få ärenden har handlat om den kommunala vården trots att samhällsdebatten i stor utsträckning handlat om problem med smittspridning inom äldrevården.

I rapporten finns några patientberättelser med. En patient lades in och förbereddes för operation av bråck när plötsligt läkaren kom in och sa att operationen inte blev av på grund av coronapandemin. Patienten som hade kraftiga smärtor på grund av bråcket skickades hem men fick ingen hjälp med smärtlindring.

Fick tungt besked ensam

En annan patientberättelse vittnar om att rutinerna för att förmedla svåra besked till patienterna kunde ha varit bättre. På grund av besöksförbudet fick frun inte vara med mannen på sjukhuset. Han ringde hem till frun sedan två läkare varit inne hos honom och berättat att han har metastaser.

Regionens chefläkare Anders Åkvist.
Regionens chefläkare Anders Åkvist. Bild: Jari Välitalo

För Region Halland kommer inte Patientnämndens rapport som någon överraskning.

– De synpunkter som kommer fram i sammanställningen är sedan tidigare välkända och har också hanterats löpande under pandemin för att rätta till det som blivit fel, säger Anders Åkvist, regional chefsläkare.

Som exempel tar han upp hur besökande inom slutenvården har hanterats, att besöken inte behöver ske fysiskt.

När det gäller vård som skjutits upp på grund av pandemin beskriver Anders Åkvist att Halland klarat sig bättre än många andra delar av Sverige.

ANNONS

– Vi har aktivt använt andra vårdgivare som vi har avtal med för att stötta upp och sjukhuset har också arbetat hårt och lyckats bra med att snabbt "jobba ikapp" med dem som fått vänta, säger han.

ANNONS