Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Partierna lägger stödet på hög

Varje år får partierna pengar av kommunen för att bedriva sin verksamhet. Men mycket av pengarna läggs på hög i fonder inför nästa val. Så var det 2019 och sparsamheten ser ut att öka ännu mer under 2020.

Den första juli har samtliga partier i kommunfullmäktige i Varberg lämnat in sina redovisningar av hur de spenderade sitt partistöd 2019. Partistödet betalas ut varje år och är beroende på hur många mandat partiet har i kommunfullmäktige. Partier med fler mandat som Socialdemokraterna och Moderaterna får mer pengar än mindre partier som Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Vänsterpartiet fick runt 200 000 kronor medan Socialdemokraterna fick nästan en miljon.

– Partistödet är A och O för vårt arbete i kommunen. Det är så vi finansierar våra kampanjer här och de utbildningar våra förtroendevalda behöver, säger Chlarence Jarlow, ledamot för Sverigedemokraterna.

Att stödet är viktigt håller alla partierna med om och eftersom två partier (SPI och MP) åkte ur kommunfullmäktige i valet 2018 så har flera partier fått fler mandat och därmed mer pengar.

Många av utgifterna för partierna är lokalkostnader och utbildning till sina förtroendevalda. Men en stor del av pengarna sparas inför nästa val.

– 2018 var det valår och det var ett så pass viktigt val att vi tömde hela vår fond och den behöver nu rustas upp rejält, säger Jeanette Qvist, kassör för Socialdemokraterna.

Nu i Coronaepidemins fotspår så har partierna haft ännu mindre utgifter när man ställt in evenemang. Därför är risken stor att ännu mer pengar kommer att sparas detta året.

– Pengarna som vi har fått i år har vi till stor del sparat. Coronaepidemin har gjort det svårt att använda våra medel och därför har vi lagt mer på valfonden i år, säger Centerpartiets ordförande Carl-Magnus Wikelund.

Även om alla partierna är överens om att partistödet är nödvändigt så menar ändå Vänsterpartiets ordförande Kajsa Lissel att systemet inte är problemfritt.

– Det kan göra det svårare för mindre partier som står utanför kommunfullmäktige och därför inte får några pengar alls, säger Kajsa Lissel.

Fakta: Så funderar partistödet

Partistödet ska användas för att stärka de politiska partiernas ställning i den lokala demokratin. Sedan 2014 är det lag på att det ska finnas ett sådant stöd i varje kommun.

Varje parti som får mandat i kommunfullmäktige har rätt till att få ett lokalt partistöd utbetalt.

Stödet betalas ut i januari varje år.

Senast den 30 juni varje år ska partierna redovisa hur pengarna har använts annars riskerar de att inte få stödet utbetalt nästa år.

2019 betalades 2 956 720 kronor ut till de sju partier som har mandat i kommunfullmäktige i Varberg. Varje parti får 20 156 kronor i grundbidrag. För varje mandat i kommunfullmäktige får respektive parti 43 470 kronor. Dessutom utgår ett utbildningsbidrag för varje mandat på 2 688 kronor.

Fördelning av partistöd 2019

Socialdemokraterna, 18 mandat, 836 604 kronor

Moderaterna, 13 mandat, 609 718 kronor

Centerpartiet, 9 mandat, 428 210 kronor

Sverigedemokraterna, 8 mandat, 382 832 kronor

Liberalerna, 5 mandat, 246 701 kronor

Vänsterpartiet, 4 mandat, 201 324 kronor

Kristdemokraterna, 4 mandat, 201 324 kronor