Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/23

Par misstänks för flera mordbränder och mordförsök

Kvinnan och hennes dåvarande man misstänks ha varit ute efter kvinnans ex-man. Paret ska ha legat bakom flera allvarliga bränder i bland annat Varberg, Skällinge och Älvsered. Nu åtalas de för försök till grov mordbrand och mordförsök.

Den 21 augusti förra året vaknar en man och en kvinna av ljussken och kraftig brandrök. De lyckas kasta sig ut ur den övertända villan i Skatered utanför Älvsered.

När räddningstjänsten anländer är det för sent att rädda huset som brinner ner till grunden. Mannen som bodde i huset skickar på morgonen ett sms till sitt ex: ”Borde inte din pojkvän va gripen för detta för jag pekade ut han som mordbrännaren samt dina hot om å döda oss”.

Brände ner stuga utanför Varberg

Det här är kulmen på en lång och obehaglig fejd mellan flera personer som urartat i eldattacker och mordförsök.

Det omfattande åtalet rör två misstänkta gärningspersoner, en kvinna i 30-årsåldern och en man i 35-årsåldern. De misstänks för flera allvarliga brott, där mordbrand, försök till grov mordbrand och försök till mord väger tyngst.

Målsäganden är en kvinna och en man, båda i 30-årsåldern. Mannen har tidigare haft en längre relation med kvinnan som pekas ut som gärningsman i utredningen. 2017 anmälde hon honom för våldtäkt, som han fälldes för och han fick därefter kontaktförbud.

De två misstänkta var vid brottstillfällena ett par. Men förhållandet tog slut i september 2020. Det finns sedan tidigare också ett åtal om misshandel som rör de båda männen. Där är mannen i 35-årsåldern målsäganden.

Nuvarande utredning inleds med en uppmärksammad brand i Tångaberg utanför Varberg den 31 maj förra året. Där brinner ett fritidshus, värderat till närmare 800 000 kronor, ner och totalförstörs. I efterhand visar det sig att stugan låg granne med adressen där ex-mannen till den åtalade kvinnan bodde. Enligt åtalet har de misstänkta gärningsmännen helt enkelt tagit fel adress och tänt på fel bostad.

Bara några timmar innan branden finns kvitto på hur mannen köper 18 liter bensin på en mack i Frillesås.

Stor bilbrand i Skällinge

Den 20 augusti sattes tre bilar i brand i Skällinge. Bilarna tillhörde en vän till en av målsäganden som också vittnat mot den misstänkte gärningsmannen i ett tidigare fall. Bilarnas värde uppskattas till minst 464 000 kronor. Samma natt, några timmar senare, larmade målsäganden om att hon kände giftig lukt i bostaden utanför Älvsered. Men det slutade enbart med ett samtal med 112.

Dagen efter sker den mest omfattande branden. Då vaknade paret upp av lågornas sken men lyckades, tack vare att de sov på nedervåningen, ta sig ut.

När räddningstjänsten anlände var hela uterummet övertänt och elden hade spridit sig till övervåningen där det slog ut öppna lågor. Hela villan förstördes i branden utanför Älvsered.

”Fara för annans liv”

Det visade sig att den misstänkte mannen och kvinnan köpt bensin på en mack i Mölnlycke bara timmar före branden.

Åklagare Ann-Christin Claesson menar att branden ska anses som grov: ”Mordbranden är att bedöma som grov då den innebar fara för annans liv och hälsa genom att brand anlagts nattetid i bostadshus där personer befann sig”, står det i åtalet.

De båda åtalade nekar till brott och skyller i stället på varandra.

Åtalet omfattar totalt 13 brottsmisstankar som bland annat grov mordbrand, försökt till mord, grov skadegörelse, mordbrand och märkesförfalskning. I bevisningsmaterialet finns kartläggning var de misstänkta befunnit sig vid och i anslutning till brotten, diverse samtal, intressanta inköp med mera.

LÄS MER: Kvinna misstänks för mordbrand utanför Älvsered

LÄS MER: Villa i Älvsered totalförstörd i brand

LÄS MER: Fullt utvecklad brand i stuga

LÄS MER: Bilar nedbrända i villaområde