Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Niklas Voss på Våxbohallen som har tagit emot tomma snusdosor sedan augusti förra året. Bild: Privat
Niklas Voss på Våxbohallen som har tagit emot tomma snusdosor sedan augusti förra året. Bild: Privat

Pantade snusdosor gav 17 042 kronor till Håll Sverige Rent

I nästan ett års tid har ICA Nära i Våxtorp tagit emot tomma snusdosor i butiken. I veckan som gick gjordes ett nödvändigt årsbokslut. – Det började bli lite fullt i garaget, säger initiativtagaren och butiksägaren Niclas Voss.

Sedan i augusti ifjol har det gått att lämna in snusdosor i Våxbohallen i Våxtorp. Niklas Voss hade sett att snustillverkaren Swedish match tog emot tomma snusdosor i deras egna butiker, där företaget för varje pantad dosa skänkte två kronor till Håll Sverige Rent. Han hörde av sig till Swedish match för att kolla om han kunde haka på projektet och samla in dosor i egen regi – och fick ett ja.

Sedan har det rasslat på rejält inne i Våxbohallen. När det senaste halvårets inlämnade snusdosor räknades samman i veckan landade den totala siffran på 8 521 stycken. Därmed får Håll Sverige Rent ett bidrag på 17 042 kronor, och alla plastförbackningarn hamnar där de ska.

– Fram till januari körde jag ner med dosorna till Swedish match butik i Lund och lämnade in dem. Men under coronaperioden har det inte gått, så jag har fått samla allt i garaget. Det blev 12 soppåsar till slut, berättar Niklas Voss.

Målet med återvinningskampanjen är att det ska införas riktig pant på snusdosor. Resultatet i den här enskilda, lokala insatsen tyder på att det finns ett stort engagemang bland snusarna.

– Det har kommit folk från Ängelholm och lämnat in dosor. Och flera företag har samordnat insamlingar på arbetsplatserna och kört hit med påsar. Det är kul att folk anstränger sig lite extra, avslutar Niklas Voss som fortsätter samla in snusdosor i Våxbohallen.