Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunens tillsynsverksamhet har påverkats av coronapandemin. Bild: Stefan Bennhage
Kommunens tillsynsverksamhet har påverkats av coronapandemin. Bild: Stefan Bennhage

Pandemin sätter stopp för fysiska livsmedelskontroller

Enligt Livsmedelsverket har pandemin försvårat livsmedelsinspektörernas arbete och många kontroller har uteblivit eller fått skjutas fram.

Enligt ett pressmeddelande från Livsmedelsverket har nästan tre av fyra kontrollmyndigheter i landet inte kunnat genomföra all livsmedelskontroller man hade planerat för under 2020 på grund av coronapandemin. Samma sak gäller för både Varbergs och Falkenbergs kommun.

– Vi ligger efter, helt klart. Till exempel kunde vi under hela våren inte göra tillsyn på äldreboenden på grund av besöksförbudet. Vi har tagit igen en del men vi har varit tvungna att sänka våra ambitioner med minst 15 procent för i år, säger Anders Ramberg, chef på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Falkenberg.

Förvaltningschefen berättar att de nya restriktionerna från november drabbat tillsynerna ytterligare och gjort att man halkat efter ännu mer.

Får ta in sommarjobbande inspektörer

– Ingen vet vad man ska göra. Vi behöver ta igen det här nästa år och kommer att behöva ta in förstärkning med sommararbetande inspektörer, säger Anders Ramberg.

Förutom restriktioner som gjort det svårt att genomföra planerade inspektioner under året har trängselkontroller på restauranger och barer tillkommit, vilket i många fall blivit livsmedelskontrollenheternas ansvar.

– Framför allt i juni och juli fick vi ställa om och göra en hel del kontroller som gällde coronaviruset, säger Christer Ekberg som är livsmedelsinspektör i Varbergs kommun.

Både Falkenbergs och Varbergs kommun har gått över till att göra en del digitala kontroller hos de verksamheter de inte kan besöka fysiskt på grund av pandemin.

– Det kan handla om att vi skickar ut ett svarsformulär om rutiner och att vi ringer upp verksamheten och de får visa till exempel sitt kök via video, säger Christer Ekberg.

Är en viktig verksamhet

Christer Ekberg poängterar att livsmedelskontroller är en samhällsviktig verksamhet som behövs även under en pågående pandemi och att han tycker att kontrollerna trots allt fungerat bra . Inspektionerna finansieras genom avgifter som företagen som kontrolleras betalat i förväg.

– Precis som en hel del annan lagstiftning så är livsmedelslagen inte anpassad till den exceptionella situation som vi nu är i. Vi försöker ha en löpande dialog med kontrollmyndigheterna i dessa frågor och hitta lösningar, säger Helena Storbjörk Windahl, avdelningschef på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.