Pandemin frigör resurser för polisen

Polisen löser en högre procentandel av fallen och kan sprida ut arbetstimmarna bättre. Det är några av följderna när konserter ställs in och fotbollsmatcher spelas utan publik.

ANNONS
|

På grund av det nya coronaviruset spelas de allsvenska fotbollsmatcherna utan publik - tillställningar där många poliser annars brukar gå åt.

– Vi hade planerat ganska stora kommenderingar på många av matcherna. Mot lag som AIK, Malmö och IFK Göteborg hade vi haft 25-30 poliser per match. Det är klart det är en extra resurs som nu frigörs, säger Gustav Rosén Zetterberg, biträdande lokalpolischef i Varberg.

Christer Bartholdsson, lokalpolischef i Falkenberg, delar den bilden. Falkenbergspolisen delar in fotbollsmatcherna i tre kategorier, där den högsta nivån består av så kallade högriskmatcher - matcher där gästande lag förväntas komma med många supportrar.

ANNONS

– Vi sparar många resurstimmar bara på att slippa bevaka en högriskmatch. Normalt har vi 30-35 man på sådana matcher och det kostar oss ganska mycket resurser.

Istället har polisen i både Varberg och Falkenberg kunnat sprida ut personalens arbetstimmar jämnare över veckans sju dagar.

– Nu kan vi lägga ut timmarna och få en bättre bemanning över hela veckan. Vi satsar också fler timmar på att ha poliser ute på fredags- och lördagsnätter för att möta upp kroglivet, säger Rosén Zetterberg.

Wheels & Wings inställt - Hallifornia har börjat

På kultur- och nöjessidan har många evenemang ställts in helt eller genomförts i mindre utsträckning.

I Varberg har konserter och firanden som sammanlagt skulle ha lockat runt 25 000 personer ställts in eller skjutits upp. Hallifornia går av stapeln men i betydligt mindre skala än vanligt.

I Falkenberg har Wheels & Wings blivit inställt, men polisen förbereder ändå extra resurser inför helgen.

Korta kötider för passbokning

De nya förutsättningarna har bland annat lett till att polisen fått mer tid till utredningar - och klarat upp större andel fall.

– Framför allt ser vi att antalet öppna ärenden är färre jämfört med i fjol. Vi har blivit några fler poliser och har ett bra utredningsläge för tillfället, säger Gustav Rosén Zetterberg i Varberg.

ANNONS

– Vi ligger på en väldigt bra siffra och har i princip inga gamla ärenden kvar utan jobbar i regel bara med färska ärenden. Då blir det i regel också bättre uppklarningsprocent, säger Christer Bartholdsson i Falkenberg.

Båda hälsar också att de som behöver förnya sina pass inom kort gör klokt i att boka in en tid så snart som möjligt.

– Bokar du i dag kan du få en tid i morgon.

LÄS MER: Ledin flyttar fram konserten i Varberg

LÄS MER: Hallifornia har börjat trots alla motgångar

LÄS MER: Polisen förbereder sig för bilinvasion - trots inställt W & W

ANNONS