Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Två unga kvinnor tittar på p-appen Natural cycles. 

P-app anmäls till Läkemedelsverket

Appen Natural Cycles kan användas som preventivmedelsmetod. Men minst 37 kvinnor, som använde den för att undvika att bli med barn, har blivit gravida och sökt abort på Södersjukhuset i Stockholm.

Nu anmäls appen Natural Cycles till Läkemedelsverket, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

HN berättade om appen i ett reportage i somras. Då var 235 kvinnor i Halland användare av appen. Den läkare HN pratade med – Laszlo Havasi som är överläkare på ungdomsmottagningarna i Hallands län – rekommenderade inte appen.

"Jag propagerar inte för den här appen till ungdomar eftersom den är så osäker. Det vi har att erbjuda som är hormonfritt är kopparspiralen och kondomen såklart", sa Laszlo Havasi till HN.

Tanken med Natural Cycles är att de så kallade "säkra perioderna" i menstruationscykeln kan utnyttjas för att undvika graviditet. Kvinnor mäter bland annat sin kroppstemperatur varje morgon och matar in i informationen i appen.

Varför det inte har fungerat är oklart.
– Det är en ny metod och vi ser ett antal oönskade graviditeter, därför anmäler vi detta till Läkemedelsverket, säger barnmorskan Carina Montin till Siren.

Natural Cycles marknadsförs bland annat med argumentet "fri från biverkningar" och ses av många användare som ett alternativ till p-piller.