Rektorerna Erik Beus och Björn Gustafsson utanför Örnaskolan vid ett tidigare tillfälle.
Rektorerna Erik Beus och Björn Gustafsson utanför Örnaskolan vid ett tidigare tillfälle. Bild: Isabel Bark/arkiv

Örnaskolan stängs efter smittspridning – närmare 450 elever skickas hem

Högstadieskolan i Hyltebruk, Örnaskolan, stänger ned till och med onsdag efter att ett tiotal elever har bekräftats smittade med covid-19.

ANNONS
LocationHyltebruk||

– Det här är ingen höjdare alls. Det är väldigt tråkigt och jobbigt för alla. Detta var inte vad vi önskade oss, säger Erik Beus, en av två rektorer på Örnaskolan.

Cirka 450 elever går i årskurs 7–9 på Örnaskolan. Merparten av eleverna har nu skickats hem av skolledningen, bortsett från elever i särskoleklass. Den fysiska undervisningen i klassrummen är inställd.

– Det är Smittskydd Halland som tog beslutet för att bryta smittkedjan. Eleverna skickades hem i dag vid halv tolv-tiden. De kommer att ha distansundervisning tisdag och onsdag. Det är ett tiotal elever som har bekräftats smittade, säger Erik Beus.

ANNONS

Enligt honom har Örnaskolan inte någon gång under pandemin haft så många bekräftade covidfall som man har just nu.

Eleverna får distansundervisning

Skolan kommer alltså att ordna med distansundervisning för eleverna till och med onsdag.

Räcker det att hålla skolan stängd till och med onsdag?

– Det är det beslut som har tagits just nu. Nytt beslut tas på onsdag, säger Erik Beus.

Smittskydd Halland kommer då att utvärdera läget och fatta ett nytt beslut om eleverna ska återgå till närundervisning eller fortsätta med distansstudier.

”Vad vi känner till i dagsläget är det ingen som har blivit smittad i skolan, utan det har varit vid privata tillställningar där elever har träffats”, säger rektorn Erik Beus.
”Vad vi känner till i dagsläget är det ingen som har blivit smittad i skolan, utan det har varit vid privata tillställningar där elever har träffats”, säger rektorn Erik Beus. Bild: Isabel Bark/arkiv

De flesta elever som har bekräftats smittade går i nian. Niondeklassare med symptom uppmanas därför att testa sig, uppger Erik Beus.

Även enstaka elever i sjuan och åttan har testats positivt. Under måndagsförmiddagen har skolan skickat ut mejl med information till alla berörda vårdnadshavare.

Berörs fler skolor än Örnaskolan, med tanke på att många elever har syskon i andra skolor?

– Nej, inte vad jag vet, konstaterar Erik Beus.

Smittade på fritiden

När HP besökte Örnaskolan för drygt en vecka sedan pågick vaccination mot covid-19 bland högstadieeleverna.

Har ni den senaste tiden haft någon temadag eller klassöverskridande aktiviteter där smittspridning lätt kan uppstå?

– Vad vi känner till i dagsläget är det ingen som har blivit smittad i skolan, utan det har varit vid privata tillställningar där elever har träffats, säger Erik Beus.

ANNONS

De flesta av ungdomarna på Örnaskolan är, i och med coronapandemin, införstådda med hur distansundervisning fungerar.

– Alla bör ha en viss vana, jag tror även att våra sjuor har hunnit testa det. Nu är det två dagar i första skedet. Om det blir en längre period får vi agera och erbjuda närundervisning till de elever som vi vet har haft svårt att hantera distansundervisning, avslutar Beus.

ANNONS