Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ett prunkande midsommarbord. Julia Andersson är dotter till Rebecka och Pelle Andersson i Morup, som tillsammans driver Munkagårds Egendom. Än i dag odlas det samma grödor på gården som på 70-talet: jordgubbar, potatis och spannmål.

Olika priser på midsommarbordet

Midsommarafton. Blomsterkransar, nubbe och ringdans. …Men det är också dagen då priset på jordgubbar skjuter i …höjden – medan färskpotatisen säljs för några ynka ören.

Kriget om kunderna är hårt. Just i dag är potatisen nästintill gratis, medan jordgubbarna kan bli hutlöst dyra.
Pelle Andersson är tillsammans med sin fru Rebecka Andersson en av Hallands många potatis- och jordgubbsodlare. De driver gården Munkagårds Egendom utanför Morup och känner av det höga trycket under midsommarveckan:
– Alla i ledet vill betala så lite som möjligt, vilket prispressar potatisen enormt. Jordgubbarna är en helt annan sak. Det ska man ha till varje pris, säger Pelle Andersson.


Jordgubbssäsongen startar vanligtvis vid månadsskiftet juni, juli. Det är en kort säsong som varar i knappt en månad. Men i år kom skörden tidigare än vanligt, något som skulle kunna påverka priset.
– Vi har alltid samma pris på jordgubbarna, oavsett om det är midsommarafton eller inte. Det är ju samma bär, fortsätter han.


Till vilket pris är vi villiga att sträcka oss för en liter jordgubbar? HN gav sig ut på stan och frågade: 
Hur mycket är du beredd att betala för jordgubbarna i midsommar?
– För mig är inte jordgubbar högsta prioritet. Är det ett överkomligt pris, så köper jag dem. Men om det kostar 60 spänn för en liter på midsommar så struntar jag hellre i det, säger Eric Ragnarsson.
– Runt femtio kronor per liter? Kanske mer, man vill ju inte bli utan jordgubbar på midsommarafton, säger Frida Karlsson.


Bönderna märker tydligt att priset ständigt ska pressas, främst vad gäller färskpotatisen. Att handeln använder potatisen som lockvara är inget som odlarna förespråkar. Odlarna själva tycker att det är ett fint livsmedel som inte ska behöva skänkas bort, vilket det i princip görs i dag. 
– Det är löjligt att det ska vara så billigt. Några kronors prishöjning gör ingen stor skillnad för en konsument som köper två kilo potatis, säger Rebecka Andersson.


Men eftersom det är en fri marknad kan handeln köpa och sälja till vilket pris de vill, och med hjälp av subventioneringar inom matvarukedjorna kan många affärer sälja potatisen otroligt billigt.


Färskpotatisen är en vara som säljer mycket under praktiskt taget hela sommarsäsongen. På Ica Kvantum i Varberg använder man den som lockvara för att öka antalet kunder till butiken. Varför samma sak inte har hänt med jordgubbarna är svårare att svara på.
Var går gränsen gällande vad konsumenterna vill betala för en liter jordgubbar? 
– Allt beror på utbud och efterfrågan. På midsommarafton är man nog villig att betala ganska mycket om man måste, säger Victor Andersson, butikschef och delägare på Ica Kvantum i Varberg.