Oklart om 6400 personer i Halland får en andra dos av Astra Zenecas vaccin

Region Halland inväntar fortfarande besked från Folkhälsomyndigheten om hur det blir för de under 65 år som fått första dosen av Astra Zenecas vaccin. Samtidigt börjar det rekommenderade tidsintervallet mellan första och andra dosen närma sig.

ANNONS
LocationHalland||

Den 16 mars pausades vaccineringen av Astra Zenecas vaccin som en försiktighetsåtgärd efter inrapporterade misstänkta biverkningar om blodpropp i kombination med blödning. Drygt en vecka senare bedömde Folkhälsomyndigheten att vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin kunde fortsätta för personer som är 65 år och äldre, samtidigt som myndigheten fortsatt rekommenderade paus av vaccinationen för personer under 65 år.

I Halland har cirka 6400 personer under 65 år fått första dosen av Astra Zenecas vaccin. Huruvida de kommer få en andra dos av vaccinet är fortfarande oklart. Samtidigt börjar det rekommenderade tidsintervallet på nio till tolv veckor mellan första och andra dosen att närma sig för några av dem som tagit sprutan.

ANNONS

— Vi hoppas och tror att vi kommer få besked från Folkhälsomyndigheten i veckan, säger Maria Löfgren, smittskyddsläkare på Region Halland.

Enligt Maria Löfgren kan Folkhälsomyndigheten besluta att de under 65 år som fått sprutan får en andra dos, att de får en eller två doser av en annan vaccinsort eller att de endast får en dos av Astra Zenecas vaccin.

— När det gått tre veckor efter första dosen så har man bra skydd, särskilt mot svår sjukdom, när man tittar på studier som genomförts. Skyddsnivån är nästan detsamma som vid två doser men skyddet håller inte lika längre, förklarar Maria Löfgren.

Hur länge håller skyddet efter en dos av Astra Zenecas vaccin?

— Det håller åtminstone i tre månader. Det kan skilja lite mellan individer, men det är det som studierna har visat på gruppnivå.

Enligt Maria Löfgren pågår också studier kring om det går att fylla på med en eller två doser av en annan vaccinsort om man redan fått en dos av Astra Zenecas vaccin.

— Vi börjar närma oss tidsintervallet nu, så vi hoppas på att kunna ge ett tydligt och bra besked snart.

ANNONS