Ökat resande. Med resekort som gäller för både buss och tåg hoppas Hallandstrafiken på att få fler att vilja pendla.
Ökat resande. Med resekort som gäller för både buss och tåg hoppas Hallandstrafiken på att få fler att vilja pendla.

Nytt resekort ska locka fler att deltidspendla

Hallandstrafiken satsar på ett nytt resekort för att fånga upp personer som vill varva bilen med kollektivtrafik. – Det är en lite ny målgrupp som vi vänder oss till, säger Jesper Andersson, försäljningsansvarig.

ANNONS
|

Resekortet, som går under namnet Period 20/60, har funnits på prov inom Halmstad kommun i ett år men erbjuds nu i hela länet. Kortet ger innehavaren rätt att under 20 valfria dagar på en 60-dagarsperiod åka obegränsat på buss och tåg.

–Kunden väljer själv när den vill använda sina resdagar, säger Jesper Andersson som menar att det är ett sätt att möta de kunder som inte har behov av att resa kollektivt varje dag.

Förhoppningen ärframför allt att locka dem som i dag inte väljer att åka kollektivt, men som skulle kunna tänka sig att kombinera sitt bilresande med buss eller tåg.

ANNONS

–Man kanske inte kan pendla varje dag utan måste ta bilen ibland för att få ihop livspusslet. Dessa kunder kanske inte vill acceptera kostnaden för styckresor eller ett 30-dagarskort om de bara väljer att åka 15 dagar i månaden, säger Jesper Andersson.

Kortet har dock inte sålt lika bra i Halmstad som bolaget hoppats på.

–Vi tror att detberor på att vi har en liknande produkt, Period 24-kortet, som är något billigare.

Jesper Andersson påpekar dock att kortet bara täcker två resor per dag i tolv dagar under en 30-dagarsperiod, att det inte gäller på Öresunds- och Pågatåg och troligen kommer att tas bort på sikt.

–Vi strävar efter att förenkla sortimentet och vill att korten vi erbjuder ska gälla för ett obegränsat antal resor på alla färdmedel eftersom vi tror att det stimulerar till ett ökat resande.

Av samma anledning– och för att försäljningen minskat – har Hallandstrafiken valt att plocka bort ett annat periodkort som gäller för två resor per dag och endast med buss eller länståg.

–Periodkort med resebegränsningar efterfrågas allt mindre. Tittar man på de första åtta månaderna står de bara för 15 procent av alla våra sålda periodkort i Halland, säger Jesper Andersson.

ANNONS
ANNONS