EU och Halland kommer snart att ha tillgång till fyra olika vaccin med olika egenskaper, men biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren menar att det blir ogörligt att låta hallänningarna välja vaccin. ”Alla tillgängliga vaccin har en god skyddseffekt”, säger hon.
EU och Halland kommer snart att ha tillgång till fyra olika vaccin med olika egenskaper, men biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren menar att det blir ogörligt att låta hallänningarna välja vaccin. ”Alla tillgängliga vaccin har en god skyddseffekt”, säger hon. Bild: Henrik Montgomery/TT och Roger Larsson

Nytt endos-vaccin på väg – men inte möjligt att välja

Ytterligare ett vaccin mot covid-19 har nu godkänts av EU och kräver till skillnad från de övriga bara en dos för fullgott skydd. Samtidigt fortsätter diskussionerna kring riskerna med Astra Zenecas vaccin. Men hallänningarna kan inte välja vaccinsort när det blir deras tur att vaccineras.

ANNONS
|

– Det viktiga är att man blir vaccinerad, inte vilket vaccin man får, säger biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren.

Det nya vaccinet, från företaget Janssen, fick på torsdagen grönt ljus av Europeiska läkemedelsmyndigheten och blir det första covidvaccin inom EU som bara behöver ges med en dos. Enligt Folkhälsomyndigheten väntas Sverige få en första leverans i april, men Maria Löfgren vågar inte hoppas för mycket:

– Vi har inga säkra leveransbesked, med troligen kommer vaccinet bli tillgängligt först senare under våren eller tidig sommar. Det kommer då att användas parallellt med de andra vaccinen, säger hon.

Samtidigt fortsätter det att blåsa kring Astra Zenecas vaccin. På torsdagen beslutade både Danmark och Norge att pausa användningen, tills det retts ut om vaccinet kan orsaka blodproppar. Ytterligare sex länder har stoppat användningen av just det parti som använts när blodproppar rapporterats som en biverkning.

ANNONS

Fortsätter använda Astras vaccin

Både Europeiska läkemedelsmyndigheten och svenska Läkemedelsverket menar dock att inget tyder på att blodpropparna orsakats av vaccinet. Därmed ser man ingen anledning att avbryta användningen av Astra Zenecas vaccin och Region Halland lutar sig mot den bedömningen.

– Utifrån de besked vi fått ser vi inget skäl att avstå från Astras vaccin. Smittspridningen är hög nu och därför är det viktigt att de som ges möjlighet till vaccination också tar den, säger Maria Löfgren.

Så tänker Regionen om Astras vaccin

Ytterligare en aspekt är att närmare hälften av alla nya covidfall nu orsakas av muterade varianter av coronaviruset. Enligt uppgifter till TT ska det nya Janssenvaccinet ha effekt på samtliga virusvarianter.

– Vi har bra stöd för att samtliga vaccin fungerar på den brittiska virusmutationen. För den sydafrikanska och brasilianska vet vi inte lika säkert. När det gäller Janssens skyddseffekt på olika mutationer kommer vi få mer samlad information nästa vecka, säger Maria Löfgren.

Kan inte låta invånarna välja

Om Janssens vaccin visar sig vara ensamt om att bita på alla virusvarianter och dessutom bara behöver ges med en dos är det ju troligt att många vill ha just det vaccinet. Men Maria Löfgren menar att det blir ogörligt att låta invånarna välja vaccin:

ANNONS

– Det är tillgången till vaccin som kommer avgöra vilken sort som erbjuds. Vaccinationsenheterna behöver planera utifrån tillgång till vaccin och att dos 2 ska ges med samma vaccinsort. Man måste också se till att alla doser i öppnade ampuller används. Och alla tillgängliga vaccin har en god skyddseffekt, säger hon.

Enligt Maria Löfgren har Region Halland inte heller märkt av någon större oro för Astra Zenecas vaccin:

– Det är förstås frivilligt att vaccinera sig och som invånare kan man alltid avstå, men avstår man nu eller väntar med vaccination tills senare så innebär det att man i onödan löper risk för smitta och det är inte att rekommendera.

Fakta: De fyra olika vaccinen

Pfizer/BioNTech: Ges med två doser med tre veckors mellanrum. Skyddseffekten mot att insjukna i covid-19 uppges vara 95 procent.

Moderna: Ges med två doser med fyra veckors mellanrum. Skyddseffekten uppges vara 94 procent.

Astra Zeneca: Ges med två doser med tio veckors mellanrum. Skyddseffekten uppges vara 62 procent, men skyddet anses ha ökat när doserna nu ges med större mellanrum.

Janssen (beräknas bli tillgängligt i Sverige från april): ges med en dos. Skyddseffekten uppges vara 67 procent.

ANNONS