Nytt besked – flyktingar får stanna i Halland

Migrationsverket har svängt kring flyttarna från Gits Gård och Eja-Märtas. Bussarna för de boende är avbokade – de ska vara kvar i regionen.

ANNONS
|

Ibrahim Younes från Syrien står bredvid sin cykel. En vit skåpbil från Migrationsverket står parkerad på gruset utanför Eja-Märtas gård och Martin Andrén, boendeansvarig på Migrationsverket i Varberg och Falkenberg, lastar in cyklar i bilen.

Att Eja-Märtas asylboende skulle stänga har stått klart sedan i mitten av augusti. Under tisdagen var beskedet att de 56 asylsökande skulle bussas upp till Piteå. På onsdagen ändrades allt.

Migrationsverket avbokade bussarna – i stället skulle de ordna boendeplatser i Halland.

– Vi hade inte tillräckligt med platser från början. Nu har en del fått kommunanvisningar. Vi har haft flyt. De kommer att flytta till befintliga boende i Halland, säger Martin Carlsson, teamledare på mottagningsenheten för Migrationsverket för Falkenberg och Varberg.

ANNONS

Ibrahim Younes ska till Mäshults asylboende.

– Jag är orolig, jag vill inte lämna. Jag går på Ankarskolan, nu ska jag lämna kompisar här.

Han vill stanna på Ankarskolan.

– Min goda man ska försöka ordna ett busskort.

Martin Andrén, boendeansvarig på Migrationsverket, berättar att de har försökt att ta hänsyn till skolgång vid omplaceringarna. Hur många som tvingas att byta skola vet han inte.

Det är i huvudsak befintliga verksamheter som Himle, Mäshult, Lia Hof och Alkoven som ska fyllas upp med personerna som lämnar Träslövsläge.

Eja-Märtas har varit Sayder Vali Ghalamis och Farideh Ahmadis hem de senaste elva månaderna. På torsdagen flyttar de tillsammans med sina fyra barn till Mäshult. Det är lunch på boendet, deras yngsta barn leker med glaset. Sayder Vali Ghalami undrar hur barnen ska få det när avståndet till skolan blir längre.

– Ena dagen ska vi till Piteå, nästa till Mäshult. Hade jag fått välja hade jag valt Piteå.

– Det kände jag inte till. Det är olika besked hela tiden, säger Martin Andrén, boendeansvarig, på frågan varför familjen inte kunde ha fått flytta till Norrbotten.

På Gits gård i Stafsinge är utflyttningen är i full gång. Hasan Alhamada och Fatima Altaan, flyktingar från Syrien, har bott i Falkenberg i snart ett år. I dag flyttar de från sitt boende på Gits gård, där deras son föddes för drygt nio månader sedan.

ANNONS

Vi vet inte skälet till att vi inte ska flytta norrut, men det är skönt. Vi har vänner i Falkenberg och här finns snällt folk. Vi har inget emot att flytta till Skrea motell, men vi tycker mycket om Gits gård, berättar Hasan Alhamada.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag vill lära mig svenska och sedan utbilda mig till tolk, säger Hasan.

Totalt ska sex familjer flytta från Gits gård.

– Alla som bor här och som inte vill skaffa sig en egen adress flyttas till antingen Skrea motell, Lia Hof eller Alkoven. Jag är jätteglad att alla fått stanna i vårt område, det trodde jag aldrig. Men eftersom andra avvikit från andra boenden gick det att fixa, säger Niklas Andersson, boendeansvarig på Migrationsverket.

På onsdagskvällen var en avskedsfest på Gits gård, där alla som funnits i flyktingarnas närhet var inbjudna.

– Det kommer bli mycket tårar, även om det är en lättnad över beskedet att de får stanna i Falkenberg, säger Anna Spång-Lyng, som driver Gits gård tillsammans med sina föräldrar på onsdagseftermiddagen.

På fredag ska det vara tomt.

Detta har hänt:

  1. Migrationsverket beslutade i mitten av augusti att avveckla boenden, då de hade 11 000 för många platser i Sverige. De som startade sist skulle avvecklas först.
  2. Det innebar att Gits gård i Stafsinge och Eja-Märtas gård i Träslövsläge fick beskedet att de skulle stängas.
  3. Migrationsverket bestämde att de 22 asylsökande på Gits gård och de 56 på Eja-Märtas skulle bussas upp till Piteå.
  4. Den 7 september stod det klart att Migrationsverket kunde hitta tillräckligt med platser i närområdet, så bussarna till Piteå ställdes in.
  5. På fredag ska Gits gård vara tömd, och i mitten av nästa vecka slår Eja-Märtas igen.
ANNONS