Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett av tio. I går invigde Svenska migrationscentret sitt tionde lokalkontor i Sverige av bland annat verksamhetschef Mathias Nilsson.

Nytt arkiv för både ut- och invandring

Den nutida invandringen dokumenteras och placeras i arkiv för framtiden. Det är en av uppgifterna för Svenska migrationscentret som i går invigde sitt första halländska kontor med 14 anställda.

Svenska Migrationscentret, som tidigare hette Sverige Amerika Centret, har de senaste åren öppnat kontor runt om i Sverige med målet att ha ett i varje län. I går invigdes Hallandskontoret som ligger på Kistinge industriområde.

Föreningen startade 1960 av hembygdsrörelsen för att dokumentera den stora utvandringen från Sverige till i huvudsak USA.

– Det var många svensk-amerikaner som sökte sig tillbaka till Sverige och det fanns ett behov av att dokumentera de här frågorna, berättar Mathias Nilsson, verksamhetschef på föreningens huvudkontor i Karlstad.

Numera dokumenteras även den stora invandringen till Sverige.

– I dag är detta ett mycket aktuellt ämne och det är viktigt att inte tappa hur historien såg ut. Migration är ingen ny företeelse utan något som pågått länge, säger Mathias Nilsson.

Intresset för migrationshistoria tror han inte kommer att minska och det är därför viktigt att samla på sig informationen, säger han.

– Det måste finnas något i arkiven om 70 år när dagens invandrare vill veta. Vi är intresserade av att få berättelser om migrationer och upplevelser. Innan var huvudsyftet att samla ihop brevmaterial och foton, nu är det mer intervjuobjekt och sociala medier.

Lokalkontorets 14 anställda kommer också att jobba med olika digitaliseringsuppdrag från till exempel kommunen och föreningar. Verksamheten är ett samarbete med kommunen, Arbetsförmedlingen och Riksarkivet.