Nyanlända kan rädda Plönninges framtid

Kommunen söker med ljus och lykta efter bostäder åt nyanlända. Nedlagda Plönninge naturbruksgymnasium kan bli en lösning både för de nyanlända och för Regionens satsning på gröna näringar.

ANNONS
|

- Jag ser absolut det här som en möjlighet för oss att på lång sikt utveckla de gröna näringarna på Plönninge, säger Dag Hultefors (M), ordförande i regionens tillväxtutskott.

Han ser framför sig att en del av de nyanlända som får en tillfällig bostad på Plönninge kan tänka sig att stanna kvar och utbilda sig.

- Till exempel har vi jättesvårt att få svenska ungdomar att söka till trädgårdsutbildningen på Munkagård. Därför har vi gett upp den utbildningen. Men samtidigt skriker marknaden efter arbetskraft som är trädgårdsutbildad, säger Dag Hultefors, som inte utesluter att en trädgårdsutbildning skulle kunna återuppstå med placering på Plönninge.

ANNONS

På Plönninge finns 150 sängplatser, dels i elevinternatet, dels i bostäder som passar för familjeboende. Halmstads kommun hyr i dag två fastigheter där sammanlagt 20 ensamkommande barn och ungdomar bor.

Staten har gett kommunen ansvaret att under 2016 skaffa fram permanenta bostäder åt 126 nyanlända flyktingar som har fått uppehållstillstånd.

Detta har skapat ett akut läge för integrationsenheten på kommunen. Det finns helt enkelt inte så många bostäder att tillgå i Halmstad, eftersom det råder stor bostadsbrist.

- Vi har svårt att hitta fastighetsägare som kan hyra ut till de här personerna. De som har erbjudit sig vill ha för mycket betalt. De nyanlända som fått uppehållstillstånd har etableringsersättning som inte räcker till för att betala hyror på 12 000 till 13 000 kronor i månaden, säger Elisabeth Fock, enhetschef för integrationsenheter vid Halmstads kommun.

Kommunen har haft kontakt med Region Halland för att diskutera en tillfällig förhyrning på Plönninge. Nya samtal ska föras den här veckan.

Elisabeth Fock har stora förhoppningar om att det ska lyckas att lösa problemen, åtminstone tillfälligt. Annars kan det bli både dyrt och besvärligt för kommunen.

- En nödlösning kan bli att vi tvingas hyra hotellrum åt de här människorna.

I andra kommuner har man hyrt eller köpt modulhus och bostadscontainrar för att lösa de akuta problemen. Det är inte aktuellt i Halmstad.

ANNONS

- Nej, det har vi inte funderat på. Inte ännu i varje fall. Jag hoppas att det går att lösa inom den ordinarie bostadsmarknaden, säger kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M).

- Även om man skulle bestämma sig för den lösningen så är det väldigt lång leveranstid på den typen av bostäder eftersom det är så stort behov i hela landet, tillägger han.

ANNONS