Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det var utmed kusten, som här vid Grötvik, som vindstyrkan nådde upp till storm under förra helgen. Bild: Cecilia Welin
Det var utmed kusten, som här vid Grötvik, som vindstyrkan nådde upp till storm under förra helgen. Bild: Cecilia Welin

Nya vindar på väg in över Halland

Stormen Ciara hann knappt lämna innan nya hårda vindar är på väg in över södra Sverige. Till helgen väntas det blåsa upp rejält igen och på söndag kan det bli en väderrepris.

När stormen Ciara blåste bort stod Halland kvar utan några större skador. Utöver strömavbrott, höga vattenflöden och nedfallna träd så är det mesta sig likt. Men redan till helgen ser det ut att blåsa upp igen och det finns även risk för ytterligare en storm. Än har SMHI inte utfärdat någon ny stormvarning.

– Det kan stämma att stormvindar är på väg in. Det är främst under helgen som det ostadiga vädret kommer, under söndagen kan det bli riktigt blåsigt igen. Det handlar då om hårda eller mycket hårda vindbyar som det ser ut i dagsläget, än så länge ser det inte ut att bli några stormbyar, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Hårda eller mycket hårda vindbyar handlar om vindar mellan 18 och 22 meter per sekund. Under det senaste blåsvädret i helgen var det främst vid kusten som vindstyrkan nådde upp till storm, in mot landet var det endast hårda eller mycket hårda vindbyar.

– Så det kan bli samma vindstyrka som i helgen, men det är svårt att säga i dagsläget.

Om det blir aktuellt med en stormvarning återstår att se. Varningar som finns i dagsläget handlar om höga flöden i Lagan, Ätran, Nissan, Viskan och Rolfsån i Kungsbacka. Skulle det blåsa rejält vid kusten så att havsvattenståndet stiger kan det hindra vattnet i Lagan från att rinna ut i havet vilket skulle kunna innebära fortsatt högt vattenflöde en tid framåt.

– Men hårda vindar medför inte att det blir högre vattenflöde i Lagan, för det måste det komma in mer regn, säger Ola Pettersson, hydrolog på SMHI.

Fram tills söndag kommer det inte vara särskilt blåsigt utan stabilt väder med varierad molnighet och chans till sol. Under helgen kommer det börja regna och under nätterna kan det även innebära mindre mängder snö.