Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nya vanor kan bryta dålig trend

Malignt melanom ökar kraftigt i Halland. Den negativa trenden kan vändas om fler får koll på sina solvanor och ser över sina hudprickar.

Malignt melanom är en allvarlig cancerform och den snabbast ökande cancern i Sverige. På drygt tio år har antalet drabbade personer mer än fördubblats. Ökningen av malignt hudmelanom och andra hudtumörer ser också ut att fortsätta öka. Halland är ett av de län som fortsätter att öka alarmerade, enligt långtidsprognoser som sammanställts av forskare och presenterats i Läkartidningen.
Tidig upptäckt ökar överlevnaden

Läs också: Här drabbas flest av hudcancer

 

Nyligen var det den årliga Euromelanomaveckan. Hudkliniker i mer än 30 länder är delaktiga i projektet som vill öka kunskapen om malignt melanom och informera om hur man själv kan förebygga den. Tidig upptäckt kan innebära behandlingsalternativ med bättre resultat och högre överlevnad.

- Hittar du något som du tycker känns misstänkt skall du kontakta din vårdcentral i första hand. Ofta är det långa väntetider till hudmottagningarna och vi tycker att vårdcentralerna är en bra första instans. Ser de något som behöver kontrolleras skickar de omgående en remiss till oss fortsatt utredning, säger Eva Holstner avdelningschef hudkliniken Hallands sjukhus
Under årets Euromelanomavecka har man på hudklinikerna Hallands sjukhus valt att vika en av dagarna till patienter från deras ”prickväntelista” från närsjukvården. Listan har under året blivit lång.
 

Märta Olausson är en av patienterna på ”prickväntelistan” och hon kommer till hudmottagningen på Varbergs sjukhus för att kontrollera en liten fläck i ansiktet och för att få en total hudöversyn.
- Det började med att jag hade en liten fjällande fläck vid tinningen som jag visade vid ett vanligt läkarbesök på vårdcentralen i höstas. Läkaren skickade en remiss till öron-näs-halsmottagningen. Väl hos öronläkaren hade fläcken försvunnit, men läkaren såg en annan fläck i ansikte som jag fick remiss till hudmottagningen för.
För att ta bort denna typ av fläck, som inte visade sig vara malignt melanom, så fryser man den, kvar blir en liten lätt rodnad som läker ut. Kommande veckorna skall hon skydda ansiktet för solen. 

- Resten av kroppen såg fin ut, och det känns ju skönt Jag är väldigt måttlig vad det gäller att solen och ligger sällan och bara solar, utan får sol på mig när jag är ute och rör mig. Lämpliga solskyddsprodukter brukar personalen på apoteket hjälpa mig med, säger Märta Olausson.
Få koll på solvanorna

Det bästa är att undvika att bränna sig. Solskydd som mörkare kläder, solhatt och solglasögon är bra för både vuxna och barn. Solskyddskräm på naken hud är ett komplement till solskyddet, och tänk på delar av kroppen som är svårare att täcka som händer, fötter, hårbenan och öronen.  Solskyddsfaktor 15-30 gärna högre i Sverige, och smörj rikligt och varannan timme. Sök skugga mitt på dagen mellan klockan 11-15.
- Barn har tunn hud och är extra känsliga för UV-strålning, så barn under 1år bör inte vistas i direkt solljus. Solskyddsmedel rekommenderas inte för barn under 1år, säger Eva Holstner.


Vid ett ”prickbesök” på hudmottagningen ser man alltid över hela hudkostymen, berättar hudläkaren Tina Lejding på hudmottagningen Varbergs sjukhus.
-  Vi gör först en översikt med ögonen, en ”okulärbesiktning”. Därefter tittar vi närmare med dermatoskopet som är som ett förstoringsglas med inbyggd lampa. Med den kan vi upptäcka strukturer vi inte ser med blotta ögat, säger hon.
Upptäcks hudförändringar som misstänks vara en hudtumör, men inte är malignt melanom, kan ett hudprov tas och skickas för analys. Misstänks istället malignt melanom får man en ny snar tid för att ta bort hela fläcken, som skickas för analys. Patienten får sedan ett återbesök för uppföljning och eventuell tilläggsbehandling utöver den inledande operationen.

Faktorer som påverkar utvecklingen av hudcancer är dels saker vi inte kan påverka själva som genetiskt arv, ålder, kön, hudtyp och pigment vi är födda med. Detta i kombination med sådant som vi kan påverka, som vår relation till solning och solskydd.

- Att utsätta sig för mycket direkt solljus och uv-strålning ökar riskerna för hudcancer, det vet vi. Men också hur vi vistas i solen. I Sverige är det vanligt att vi exponerar oss för solen intensivt under korta perioder under året. Detta ökar riskerna ytterligare för utveckling av malignt hudmelanom, säger Tina Lejding.
-  Vissa ställen är svåra att inspektera själv exempelvis ryggen, bakom öronen och hårbotten. Har du många hudförändringar brukar jag föreslå att man kan be någon fotografera huden exempelvis var tredje månad för att kunna se om nya hudförändringar uppstått eller ökat påtagligt i storlek eller form, säger Tina Lejding.


Halland är ett soligt län och hon önskar att alla som ansvarar för barn blir bättre på att skydda dem mot för mycket sol. Viktigt är att se till att deras utemiljö erbjuder många möjligheter till aktiviteter i skugga.