Nya lokala restriktioner kan vara på väg

Senast nästa vecka kommer beskedet om vilka restriktioner som fortsättningsvis kommer att gälla för Halland. Regionen håller just nu på att förbereda sig för diskussionen med Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Det regionala råd där regionen, de halländska kommunerna och länsstyrelsen ingår håller just nu på att sammanställa en bild av coronasituationen. Syftet är att förbereda sig för diskussionerna med Folkhälsomyndigheten om vilka lokala restriktioner som bör gälla för Halland när de nuvarande löper ut den 24 november.

– Jag vill inte föregripa den diskussionen, men läget är allvarligt och någon form av råd, nationella eller lokala, kommer vi att ha, säger Johanna Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Den kartläggning som nu görs syftar till att se om de nuvarande restriktionerna har avsedd effekt.

– Annars kanske man behöver skruva på dem för att öka precisionen, säger Steier.

ANNONS

Den övergripande bilden av smittspridningen i länet är att den ökar, men att den inte ökar i samma takt som när restriktionerna infördes. Samtidigt ska det sägas att regionens provtagningskapacitet har nått taket och att antalet utförda tester sedan ett par veckor tillbaka ligger på maxnivån. Den andel av de provtagna som testas positivt ligger också relativt stabilt.

Under måndagen och tisdagen har 77 nya fall konstaterats i Halland. 18 personer vårdas på sjukhus för sjukdomen, och en person finns inlagd på intensivvårdsavdelning.

– Vi ser en ökning av antalet personer som behöver sjukhusvård, säger Johanna Wiechel-Steier.

Bilden av antalet konstaterade coronafall är inte alldeles aktuell. Den bristande provtagnings- och analyskapaciteten gör nämligen att det finns en viss eftersläpning.

I nuläget är kötiden för att få provta sig i Halland mellan två–tre dagar och sedan tar det ytterligare två–tre dagar innan resultatet kommer från laboratoriet.

– Vi hade velat ha snabbare flöden för att kunna följa smittspridningen bättre i realtid och att kunna smittspåra bättre, konstaterar Mika Jägerstedt på Region Hallands provtagningsenhet.

Enligt Jägerstedt finns förhoppningar om att inom kort kunna öka provtagningskapaciteten i Halland.

ANNONS