Från och med förra veckan gäller nya direktiv om när ett barn är välkommen tillbaka till skolverksamhet efter sjukdom.
Från och med förra veckan gäller nya direktiv om när ett barn är välkommen tillbaka till skolverksamhet efter sjukdom. Bild: Stefan Bennhage

Nya coronaregler för för- och grundskolebarn

Antalet nya coronafall har ökat de senaste veckorna i hela landet. För att bromsa upp smittan inför allt fler regioner nya restriktioner. Sedan i förra veckan gäller nya regler i Halland om när barn får återkomma till skolverksamhet efter sjukdom.

ANNONS
|

Tidigare har direktiven till vårdnadshavare sagt att barn är välkomna tillbaka till skolverksamhet efter två symptomfria dagar. Men från och med förra veckan gick Region Halland ut med ny information till länets kommuner. De nya direktiven säger nu att barn ska hållas hemma minst sju dagar från att de börjat uppvisa symptom.

– Det nya direktivet kom till för att de blev en del osäkerhet om när barnen räknades som symptomfria, säger Johanna Wiechel-Steier kommunikationsdirektör på Region Halland.

Nu kan alltså barn komma tillbaka till skola eller förskola, även om de uppvisar lättare symptom som snorighet och torrhosta, om det har gått sju dagar från det att de insjuknat och om de varit feberfria i två dagar.

ANNONS

– Eftersom små barn inte testas för covid-19 har vi tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Halland kollat på inkubationstiden och när man anses vara smittsam och kommit fram till de nya reglerna, säger Johanna Wiechel-Steier.

Det finns dock undantag. Det är om barnen uppvisar kortvariga symptom.

– Om barnet är sjukt mindre än ett dygn gäller samma direktiv som tidigare. Då är de välkomna tillbaka efter två symptomfria dagar, säger Johanna Wiechel-Steier.

ANNONS