Forskare på AstraZeneca.
Forskare på AstraZeneca. Bild: Monty Rakusen

Nya cancerläkemedel utvecklas i snabb takt

Utvecklingen går snabbt framåt när det gäller framtagande av nya cancerläkemedel. Vi fick en intervju med Martin Sandelin från AstraZeneca som leder ett lungcancerteam i Norden.

ANNONS
LocationHalland||

Varje år upptäcks cirka 4 000 fall av lungcancer i Sverige, en allvarlig sjukdom som blir allvarligare ju senare den upptäcks. Det är den cancerdiagnos som leder till flest dödsfall årligen i Sverige och även globalt. I Halland diagnosticeras 160-170 nya fall med lungcancer årligen.

– Lungcancer var tidigare en skambelagd diagnos men så är det inte längre i samma utsträckning. De sista tio åren har väldigt mycket hänt och lungcancerområdet är kanske det område där utvecklingen av nya läkemedel gått snabbast framåt, säger Martin Sandelin.

Martin Sandelin, AstraZeneca.
Martin Sandelin, AstraZeneca. Bild: Privat

Han är själv lungmedicinare och arbetade tidigare på Akademiska Sjukhuset. Nu leder han ett lungcancerteam på AstraZeneca med medicinska rådgivare från hela Norden.

ANNONS

Immunterapier har stor potential

Det senaste inom cancerområdet är immunterapier där medicinerna använder kroppens eget immunförsvar för att angripa cancercellerna.

– De här läkemedlen har en enorm potential och vi är bara i början av utvecklingen.

Immunonkologi använder immunsystemets inneboende kraft för att förebygga, målsöka, kontrollera och eliminera cancer. Genom att använda immunterapi kan man lära immunsystemet att känna igen och attackera specifika cancerceller, man kan boosta immunceller för att hjälpa dem att eliminera cancer och att förse kroppen med ytterligare komponenter för att öka den immuna responsen. För två år sedan gavs nobelpriset i fysiologi eller medicin till två forskare som oberoende av varandra gjorde upptäckter som lade grunden till immunonkologin.

Men som många andra mediciner med god effekt finns det en baksida i form av biverkningar. Även om dessa är mindre än vid behandling av cytostatika så kan autoimmuna biverkningar uppstå.

– Man måste vara alert och monitorera dessa.

Samverkar för bättre cancervård

AstraZeneca samverkar med andra aktörer för att utveckla arbetet med upptäckt, behandling och uppföljning av cancern. De ingår i ett Vinnovafinansierat projekt som heter Nollvision cancer där bland andra regionala cancercentra i samverkan, flera företag, universitetssjukhus, universitet, Cancerfonden, Lungcancerfonden och Sveriges kommuner och regioner deltar. Visionen är att transformera cancer från en dödlig till en botbar eller kronisk sjukdom.

ANNONS

”Vi ska vara en katalysator för att föra patienten, vården, akademin, industrin och politiken närmare varandra. Som vässar samverkan, inte skapar parallella system”, skriver de på sin hemsida.

– Utvecklingen har hittills varit enorm och den kommer att fortsätta exponentiellt, säger Martin Sandelin.

”Tuffa” vikariaten slut

Själv kom han in på lungcancerområdet när han skulle börja arbeta efter läkarutbildningen i början av 2000-talet. Hans kursare hade redan tagit alla de ”tuffa” underläkarvikariaten och ett vikariat på lungkliniken fanns kvar. Men efter att ha haft, som han uttrycker det, världens bästa mentor insåg han snart tjusningen med lungmedicin och kom snabbat att fokusera på lungcancer.

För att ett preparat ska ta sig hela vägen från laboratoriet till patientens cancertumörer ställs höga krav på att det är en säker produkt. Tre olika faser ska passeras där patienter deltar i olika utsträckning. Preparat som är godkända inom ett område kan också testas inom andra men då krävs en ny omgång kliniska studier.

AstraZeneca har ett antal olika läkemedel som ligger i pipeline inom flera olika indikationer. Det innebär att ett redan godkänt läkemedel används på en annan sjukdom.

LÄS MER:Helgenomsekvensering - ny metod för att bota barncancer

ANNONS