Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De aktuella ansiktsvisiren är inte detsamma som på bilden. Bild: Mikael Fritzon/TT
De aktuella ansiktsvisiren är inte detsamma som på bilden. Bild: Mikael Fritzon/TT

Nya ansiktsvisir för miljonbelopp var sämre

När man fick veta att ansiktsvisiren som används inom sjukvården och äldreomsorgen inte var godkända för att hantera covid-19 byttes alla ut. Nya visir kostade regionen över en miljon kronor men fungerade sämre än de förra och har gått sönder, rapporterar SVT Nyheter Halland.

HN har tidigare rapporterat om att Region Halland har försett länets kommuner med de icke godkända visiren. Visiren har används av all omsorgspersonal tills Arbetsmiljöverket gjorde inspektioner och konstaterade att visiren som användes inte var godkända för att jobba med personer med bekräftad eller misstänkt covid-19.

Då återkallade Region Halland den aktuella skyddsutrustningen och har köpt in nya till en kostnad av 1 125 000 kronor. Vad totalsumman av de icke godkända visiren landade på har regionen inte hunnit sammanställa.

Nya visir fungerade sämre

På fredagen, en vecka efter att Arbetsmiljöverket först förkunnade att felaktiga visir använts, har alla de otillåtna visiren bytts ut i kommunerna.

– I många av hälso- och sjukvården pågår bytet. Ska vara klart senast idag, skriver Region Hallands kommunikationschef Charlotte Nilsson Bibin i ett mail på fredagen.

Ett annat problem har dock uppstått. När de nya ansiktsvisiren började användas upptäckte personalen att de höll sämre kvalitet och gick sönder, något som SVT Nyheter Halland har rapporterat om.

– Vi gick från fungerande icke godkända visir till godkända men icke fungerande, säger tf regiondirektör Cristine Karlsson till SVT.

Nu ska de delarna på de nya skydden som inte fungerar bytas ut.

– Nu måste vi noggrant följa att de nya visiren eller de delarna håller bättre kvalitet så att vi har säkra visir för våra medarbetare.