Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Folkhälsomyndighetens nya rekommendation innebär att alla 60 år och äldre prioriteras upp. 65-69-åringar ska nu ingå i fas, som inleds inom kort och 60-64-åringar flyttas upp till fas 3. Bild: Johan Nilsson/TT
Folkhälsomyndighetens nya rekommendation innebär att alla 60 år och äldre prioriteras upp. 65-69-åringar ska nu ingå i fas, som inleds inom kort och 60-64-åringar flyttas upp till fas 3. Bild: Johan Nilsson/TT

Nya åldersgränser för vaccinering påverkar tidsplanen

Just som Region Halland stod i begrepp att skicka ut information till alla 70-plussare om den stundande vaccinationen ändrade Folkhälsomyndigheten i prioritetsordningen. Nu ska även 65-69-åringar inkluderas i fas 2, och 60-64-åringar prioriteras upp till fas 3.

– Dagens besked innebär att vi behöver göra justeringar i planeringen, men exakt hur den påverkas kan vi inte beskriva idag. Vi inväntar förtydligande från Folkhälsomyndigheten och får återkomma, säger Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Folkhälsomyndigheten motiverar sina ändrade rekommendationer med att ålder har stor betydelse för risken att bli svårt sjuk i covid-19 och att man vill skydda dem som har störst behov först. Ändringen uppges inte ha någon koppling till att Astra Zenecas vaccin bara rekommenderas till personer under 65 år.

Läs mer: Alla över 65 näst i tur för vaccin

Informationsbrev går ut inom kort

Region Halland planerar att inleda fas 2 redan i nästa vecka, men informationsbreven har inte hunnit gå ut.

– Vi förbereder invånarna i fas 2 genom annonser i länets tidningar, troligen nu på lördag. Någon vecka senare går de första breven ut med information om hur man bokar och vad som gäller före och under vaccinationen. Breven kommer att skickas successiv och den första gruppen som får brev är de som är 80 år och äldre, berättar kommunikationschef Charlotte Nilsson Bibin.

Läs mer: 70-plussarna ivriga att få vaccineras – saknar information

Välja mellan 18 vårdcentraler

Sedan tidigare pågår vaccination på tio vårdcentraler i Halland för de som har hemtjänst eller de som är bor tillsammans med personer med hemtjänst eller hemsjukvård. När de som är 80+ ska erbjudas vaccination kommer ytterligare 18 vårdcentraler att börja vaccinera och man kan boka sin vaccination på den vårdcentral som passar bäst, oavsett var man är listad.

Orsaken till att inte samtliga vårdcentraler vaccinerar från start uppges vara att det inte finns tillräckligt med vaccin. Det förklaras i sin tur av minskade leveranser och att Folkhälsomyndigheten tills vidare avråder från att använda Astra Zenecas vaccin på personer över 65 år.

Läs mer: Vaccinationer skjuts upp

Fakta: Förändringar i vaccinationsordningen

Folkhälsomyndighetens ändrade rekommendation för vaccinationsordning innebär följande förändringar:

Fas 2: Nu omfattas alla över 65 år (tidigare åldersgräns var 70 år). Även personer som får dialys eller är transplanterade de senaste 12 månaderna inkluderas i fas 2, liksom de personer som de bor tillsammans med.

Fas 3: I denna grupp ingick tidigare personer som är 18 år och äldre med bakomliggande sjukdomar (riskgrupper). Nu inkluderas även alla som är 60-64 år, även de som är helt friska. Till gruppen läggs även personer som kan ha svårt att följa rekommendationer, exempelvis hemlösa och personer med demens.

Fas 4: Kvar i fas 4 bli övriga vuxna personer 18-59 år som inte tillhör en riskgrupp.