Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bup i Halland ska göra en studie för att undersöka om fysisk träning är bra för deprimerade ungdomar. Henriette Nielsen och Håkan Jarbin. Bild: Collage
Bup i Halland ska göra en studie för att undersöka om fysisk träning är bra för deprimerade ungdomar. Henriette Nielsen och Håkan Jarbin. Bild: Collage

Ny studie om träning för deprimerade

En ny studie ska ge svar på om träning kan bota depression hos ungdomar. Något som visserligen redan visats i tidigare studier men dessa har saknat en kontrollgrupp och anses därför inte hålla tillräcklig kvalité.

Barn- och ungdomspsykiatrin i Halland kommer att genomföra en pilotstudie med start i januari där 24 ungdomar deltar. Hälften kommer att få genomföra ledarledd cirkelträning i grupp tre gånger i veckan och den andra halvan kommer att träffas lika ofta där de gör stillasittande aktiviteter som spelar spel eller pysslar.

–Vi ska ta reda på om det ger samma positiva effekt att bara komma ut och träffa andra ungdomar eller om det är träningen som gör det, säger Håkan Jarbin, ansvarig läkare.

Deltagarna som är mellan 13 och 17 år lottas till vilken grupp de ska tillhöra. Det finns också en kontrollgrupp som inte gör någonting. Alla deltagare har gått på Bup ett tag men inte blivit bättre. Förutom depression kan de ha adhd och problem med ångest.

Studien inleds med att deltagarna gör ett maxtest på cykel, något som kan vara riktigt tufft för den som är deppig. Sedan pågår cirkelträningen regelbundet under tolv veckor och alla deltagare bär pulsmätare för att det ska gå att se hur mycket de tar ut sig.

– Vi har fått tag på en väldigt bra personlig tränare som heter Martin Tunhag, han är även utbildad medicinsk tränare, säger Henriette Nielsen, skötare.

Därefter genomförs ytterligare en konditionsmätning. Det tas också blodprov på deltagarna före och efter där det tittas efter inflammatoriska markörer. Det kan finnas en viss koppling mellan inflammation i kroppen och depression. Något man vill titta närmare på.

Den som sedan gör bedömningen kring huruvida ungdomarna blivit mindre deprimerade får inte veta vilka som tränat och inte. De ungdomar som inte var med i träningsgruppen kommer kommer att erbjudas vara med i en ny träningsgrupp senare.

I studien ingår också ett föräldraformulär där föräldrarna får svara på frågor kring bland annat hur ofta de är borta från jobbet. Tanken är att göra en kostnadsanalys och se om satsningen med träning för deprimerade kan ge en samhällsekonomisk nytta.

Om den här studien fungerar bra kommer det att genomföras en större studie på nationell nivå om två år. Visar det sig att fysisk träning fungerar bra mot depression kan det finnas med i Socialstyrelsens riktlinjer kring hur depression ska behandlas.