Maritha Josefsson är sjuksköterska på Pandemimottagningen. Hon arbetar med smittspårning på patienter som lämnat ett positivt coronaprov.
Maritha Josefsson är sjuksköterska på Pandemimottagningen. Hon arbetar med smittspårning på patienter som lämnat ett positivt coronaprov. Bild: Annika Karlbom

Ny smittspårningsenhet igång i Varberg

Pandemimottagningens smittspårningsenheter är nu igång. Smittspårning bedöms ha en avgörande roll för att få antalet coronasmittade att sjunka ytterligare.

ANNONS
LocationVarberg||

Region Halland har startat en smittspårningsenhet med regionövergripande ansvar. Liknande enheter finns i flera andra regioner. I Pandemimottagningens smittspårningsenhet arbetar ett tiotal personer, fördelade både i Varberg och i Halmstad. Personalstyrkan består av erfarna sjuksköterskor och läkare, varav flera är timanställda pensionärer.

När en läkare får ett positivt covid-19-provsvar för en patient ska en smittspårning genomföras. I många fall är det enkelt om personen inte har träffat så många. Men i de fall det blir mer komplext kan smittspårningsenheten kopplas in. På så sätt avlastas läkaren från ett svårt och tidskrävande arbete.

– Det kan bli många man måste informera men bedömning görs från fall till fall, säger Julia Nyström, samordnare för Smittspårningsenheten.

ANNONS

Den som är smittad med coronaviruset har informationsplikt och dessutom skyddsplikt vilket innebär att personen ska minimera risken för att sprida smittan vidare. Det gäller från den tidpunkten personen vet att den är smittad eller har starka skäl att misstänka det.

Personer som har varit på mindre än två meters avstånd inomhus till den smittade under 15 minuter ska informeras. Huruvida det är den smittade själv eller en smittspårare från Region Halland som informerar kan vara olika från fall till fall. Fallen går inte automatiskt till Smittspårningsenheten utan remitteras dit från behandlande läkare i de fall läkaren bedömer att smittspårningsenhetens resurs behövs.

Smittspårningsenheterna har börjat få in några fall men smittoläget ligger för närvarande stabilt.

– Vi ligger på en platåfas sedan i slutet av augusti men vi följer det noga. Smittspårningen kan ha en avgörande roll för att minska antalet smittade ytterligare, säger Maria Ryberg Mo, nytillträdd smittskyddsläkare i Region Halland.

I nuläget beskriver Folkhälsomyndigheten att sjukdomen sprids genom klustersmitta. I början genomfördes smittspårning när antalet fall var få och spreds via personer som varit utomlands men när det sedan blev stor samhällsspridning bedömdes smittspårningen inte tillföra så mycket. Nu är läget ett annat.

Den som är smittad rekommenderas att informera sin arbetsgivare men det är inte tvingande.

ANNONS

LÄS MER:Därför ser Halland ut att ha flest coronasmittade i landet

LÄS MER:Smittspårning – ett huvudvapen mot smittan

LÄS MER:Nästan alla gör sin smittspårning direkt

LÄS MER:Oväntat liten smittspridning vid masstest

ANNONS