Ny polisprio ska ge bättre service

Kritiken har haglat mot den nya regionledningscentralen för att de prioriterar bort larm som är viktiga lokalt. Med en nyordning ska hallänningarna få bättre service av polisen.

ANNONS
|

Larm kommer sent, eller inte alls. Viktiga händelser prioriteras bort av den nya ledningscentralen i Göteborg och poliser sitter och övervakar händelseflödet på eget bevåg för att kunna vara på rätt plats, i rätt tid.

Kritiken mot den nya Regionledningscentralen har varit hård, såväl från allmänheten som från den egna organisationen.

Prioriteringen av larmen är en stor del i det som skaver. Det som är viktigt i Halland har visat sig inte alltid vara viktigt i Göteborg. Och det är än så länge Göteborg som har tolkningsföreträde.

- Det som bedöms som prio 4 i Göteborg, alltså ett larm som man inte åker på, kan ha en helt annan prioritet i Halland, säger Hallands Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland.

ANNONS

Tillsammans med kollegan Krister Adolfsson har han lett en arbetsgrupp med representanter från hela polisregionen.

Tillsammans har de spånat fram förslag på hur servicen ska bli bättre. Halland som hade ledartröjan i arbetet blir även pilotlän i det som kallas "prio 3,5".

- Det handlar om att få ett system för att fånga upp de händelser som har trillat mellan stolarna, säger Mats Palmgren och förklarar att ett befäl på plats i Halland kommer att ha koll på händelseflödet och ta en dialog med Göteborg om ärenden som de prioriterar ner felaktigt, sett med halländska ögon.

Sådana larm kommer att kunna prioriteras upp, alternativt besvaras av lokala patruller som har tid och möjlighet.

När kan det här komma i gång?

- Vi räknar med att kunna sätta igång efter sommaren, säger Mats Palmgren.

Till nästa vår väntas ytterligare en förändring, prio fem.

- Det är alla de samtal som kommer in till oss dagligen om allt från hål i gatan till störande mopedljud, säger Mats Palmgren och förklarar att det är samtal som i dag oftast inte leder till vare sig en utryckning eller uppföljning.

ANNONS

- Genom polisens kontaktcenter hoppas vi kunna fånga upp även de här händelserna och ge en åtgärd och en återkoppling inom 48 timmar, säger polisområdeschefen.

Samtidigt utvärderar RLC sin organisation. Mats Palmgren hoppas att operatörerna som i dag sitter med larm från hela Västsverige, ska bli mer lokalt förankrade.

- Vi hoppas att Halland får egna operatörer. Det ger en bättre lokalkännedom och en närmare kontakt med patrullerna.

Kritik mot RLC

Inbrott i tio stugor i Knebildstorp och polisen kommer inte. De som ringer in får svaret att stugbrott inte är prioriterat och att ingen patrull kommer att skickas. Beslutet visar sig vara felaktigt och patruller borde ha skickats till platsen.

En person knivskadas i Falkenberg och prioriteringen av det inkommande larmet gör att hjälpen till den drabbade dröjer.

Polisen får larm om att en person hålls fånge i en lägenhet. Av oklar anledning tar det en timme innan patrull larmas ut.

Ett inbrott i Laholm anses inte prioriterat. Men en ledig patrull åker till platsen på eget bevåg, tjuven kan gripas och stöldgods hittas.

Larm om person som går barfota mitt i vintern och beter sig underligt på allmän plats i Halmstad bedöms inte vara prioriterat av operatörerna i Göteborg – patrull larmas inte ut. Detta trots att det enligt uppgift till HP finns lediga bilar i närheten.

ANNONS