Ny metod för självprovtagning införs i Halland

Från och med i dag, den 6 december, ändras självprovtagningen för covid-19 i Halland. I stället för att boka en tid och göra självprovtagning på bestämd plats sitter det nu en låda placerad på vårdcentraler i länet samt på alla sjukhus. Där hämtas ett test som sedan, efter genomförd provtagning, lämnas tillbaka i lådan.

ANNONS
|

– Stora skillnaden för invånarna är att man slipper boka tid och att man själv registrerar testet, säger Charlotte Tavelin, kommunikationsstrateg på Region Halland.

Region Halland har nu tagit över hela flödet av självprovtagning. I Halmstad finns, från och med den 6 december, tre lådor med självprovtagningskit uppsatta på vårdcentraler plus en på Hallands sjukhus i Halmstad. I Laholm finns två vårdcentraler med lådor och i Hylte finns en låda (se samtliga utbudspunkterna i Halland i faktarutan längre ned).

Alla vårdcentraler ska få en låda

Utanför vårdcentralen på Bäckagård har det varit idel trafik till lådan med provtagningskit.

– Det har varit ett väldigt flöde här på morgonen. Men det känns bra att det blir fler utbudspunkter och att man har närhet till sin egen vårdcentral, en ökad tillgänglighet, säger Kiki Broholm, verksamhetschef på vårdcentralen Bäckagård.

ANNONS

Från och med nästa vecka utökas utbudspunkterna till att alla vårdcentraler har en låda.

– Då tror vi att det kan bli väldigt bra, men man får ha lite tålamod för att det kan bli en del trafik i början, berättar Ida Josephsson, Region Hallands projektledare för utökad provtagning.

Måste registrera sin provtagning

I och med lådorna kommer invånare som vill testa sig inte längre att behöva boka en tid. I stället åker personen till en plats där det finns en låda och hämtar där ett test. Därefter ska man logga in och registrera sitt provtagningskit, som är av samma typ som tidigare (PCR), på 1177.se. Efter genomförd provtagning placeras provröret i sin påse och lämnas sedan in i ett hål i den låsta delen av lådan på platsen där testet hämtades.

– Man måste förstå att man ska registrera det, för det är först då det bli en hopkoppling mellan mig som individ och provet och då kan jag få ett provsvar. Där kan vara några procent som faller bort i början innan man blir van vid det, säger Charlotte Tavelin.

Provsvaret delges precis som tidigare via 1177.se.

Möjligt att hämta test till sjuka

En fördel med det nya tillvägagångssättet är att sjuka familjemedlemmar inte själva måste hämta testet då detta kan göras av en anhörig. Det är också möjligt att hämta till vänner eller bekanta.

ANNONS

– Det blir en smidighet att kunna åka förbi och hämta fyra test till familjen som är sjuk och åka hem, testa sig och så kanske den som är frisk kan åka tillbaka och lämna testet, säger Charlotte Tavelin.

Några regioner har redan infört samma metod och vissa har haft problem med att invånare hämtar för många test.

– Så vi betonar att om testen ska räcka till alla så ska man ta ett test per person som är sjuk eller ingår i smittspårning. Sedan får man komma tillbaka igen om det blir aktuellt för ett nytt test, säger Charlotte Tavelin.

Läs mer: Misstänkt fall av nya virusvarianten hittad i Halland

Stöd kommer att erbjudas

Personer som behöver stöd av en undersköterska vid självprovtagning kommer att erbjudas detta på en plats per kommun. Samma plats kommer att användas för provtagning av invånare som inte har e-legitimation eller svenskt personnummer. Ingen bokning behövs.

– Personal kommer även hjälpa till vid provtagning av barn där vårdnadshavare kanske behöver lite stöd. Så det är en förbättring sedan tidigare, säger Ida Josephsson.

Vid 10-tiden på måndagen har labbpersonalen på vårdcentralen Bäckagård redan hunnit fylla på lådan med nya tester.

– Vi märkte här i morse att det var tryck direkt när vi öppnade så vi har bestämt oss för att vi får dra ut lådan direkt när vi öppnar, säger Kiki Broholm.

ANNONS

Samtidigt som HP är på plats passar Joakim Freij på att lämna in ett test i lådan.

– Det är min dotter som har testats så vi provtog i bilen. Det var smidigare och gick snabbare. Lite svårt med folksamlingen bara.

Var det några svårigheter i övrigt?

– Nej, det vara bara att registrera i appen, svarar Joakim Freij.

Då står lådorna ute

De garanterade tiderna som lådorna står ute är vardagar 08.30 till 16.30.

– Förutom på fredagar då den kommer att tas in klockan 15 för att proverna ska hinna åka till labb även på fredagar. Och så finns det en låda per kommun som står ute på lördagar och söndagar 9–15, säger Ida Josephsson.

Då utbudspunkterna från och med nästa vecka kommer att uppgå till cirka 50 stycken kommer möjligheten till hemleverans att tas bort.

Fakta: Här står lådorna med provtagningskit

Halmstad

Vårdcentralen Bäckagård

Halmstad arena (Vårdcentralen Nyhems låda)*

Amadeuskliniken Fyllinge

Laholm

Vårdcentralen Centrum Laholm* (även helger)

Närvård Knäred

Hylte

Vårdcentralen Hylte* (även lördagar)

Falkenberg

Vårdcentralen Falkenberg* (även helger)

Vårdcentralen Ullared*

Varberg

Vårdcentralen Håsten*

Vårdcentralen Tvååker

Vårdcentralen Veddige

Kungsbacka

Vårdcentralen Kolla*

Vårdcentralen Särö

Vårdcentralen Åsa

*(erbjuder dessutom extra stöd och provtagning för dem som inte kan logga in på 1177.se)

Dessutom låda på Halland sjukhus – på plats varje dag, även helger:

Halmstad – psykiatrin, uppe vid pandemimottagningen - parkering

Varberg – där självprovtagning finns i dag

Kungsbacka – utanför infektionsmottagningen på gaveln till Närakuten (ej huvudingången)

Källa: Region Halland

ANNONS