Halland kan komma att få vaccin från upp till fem olika tillverkare, men än så länge är bara Pfizers godkänt av EU. ”Med varje vaccin följer olika instruktioner för förvaring och transport, som vi måste förhålla oss till. Alla behöver kyla, men Pfizers vaccin kräver förvaring i -70 grader och vi har därför fått köpa in särskilda frysar, berättar Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör i Region Halland.
Halland kan komma att få vaccin från upp till fem olika tillverkare, men än så länge är bara Pfizers godkänt av EU. ”Med varje vaccin följer olika instruktioner för förvaring och transport, som vi måste förhålla oss till. Alla behöver kyla, men Pfizers vaccin kräver förvaring i -70 grader och vi har därför fått köpa in särskilda frysar, berättar Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör i Region Halland. Bild: Heiko Junge och Region Halland

Ny leverans av covidvaccin är på gång till Halland

Hallands första leverans av covidvaccin på 200 doser har nu getts till boende och personal på äldreboenden i Halmstad. Redan i veckan väntas en ny leverans på cirka 3 000 doser, men förhoppningen är att ytterligare ett vaccin snart ska godkännas av EU, så att leveranstakten kan öka. Så här ser planen framåt ut.

ANNONS
|

– Enligt de besked vi fått kommer mellan 80 000 och 90 000 doser av Pfizers vaccin att levereras till Sverige per vecka från och med nu. För Hallands del handlar det då om cirka 3 000 doser per vecka, berättar Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör i Region Halland.

Men om Halland bara får cirka 3 000 doser i veckan av Pfizers vaccin kommer det att dröja många månader innan alla hallänningar över 18 år fått möjlighet att vaccinera sig. Var och en ska ju dessutom ha två doser för att få ett fullgott skydd.

Avtal med fem olika tillverkare

Dessbättre har Sverige skrivit avtal med fem olika vaccintillverkare och vaccin från fler tillverkare är på gång.

ANNONS

– Än så länge är det bara Pfizers vaccin som är godkänt i EU, men nästa vaccin, det från Moderna, förväntas bli godkänt i början av januari. Förhoppningsvis innebär det att vi får tillgång även till detta vaccin tidigt under året, säger Johanna Wiechel Steier.

Enligt Folkhälsomyndighetens preliminära plan för vaccinleveranser, som TT tagit del av, ska Halland i januari få cirka 22 000 doser som räcker till 11 000 personer (två doser per person). 19 000 av doserna är Pfizers vaccin och 3 000 doser Modernas.

I februari väntas leveransen öka rejält till cirka 110 900 doser som då räcker till 55 450 personer. Merparten, 88 900, blir då doser av Astra Zenecas vaccin, 3 000 av Modernas och 19 000 av Pfizers.

Det skulle innebära att cirka 66 000 av de 100 000 hallänningar som befinner sig i prioriterade grupper (se faktaruta) kommer att få sitt vaccin under januari och februari.

Måste förvaras i extrem kyla

Att Halland kommer att få vaccin från upp till fem olika tillverkare ställer stora logistiska krav på Region Halland. Varje vaccin har nämligen olika egenheter, där Pfizers sticker ut och kräver förvaring i extrem kyla.

– Med varje vaccin följer olika instruktioner för förvaring och transport, som vi måste förhålla oss till. Alla behöver kyla, men Pfizers vaccin kräver förvaring i -70 grader och vi har därför fått köpa in särskilda frysar. Det är upp till varje region att lösa det praktiska, säger Johanna Wiechel Steier.

ANNONS

Hur många hallänningar som kommer att vilja vaccinera sig är fortfarande oklart. Sedan mitten av december finns en enkät på Region Hallands hemsida där invånarna ombeds att anonymt ange om man tänker vaccinera sig och vad som eventuellt skulle kunna påverka ställningstagandet:

– Enkäten kommer att ligga ute till den 15 januari och kommer förhoppningsvis att ge oss en fingervisning om hur intresset ser ut och vad vi behöver tydliggöra i vår kommunikation kring vaccinet. Vad jag hört så här långt så är det eventuella biverkningar som anges som det som kan påverka om man vill ta vaccinet eller inte, säger Johanna Wiechel Steier.

Inga allvarliga biverkningar rapporterade

De få som redan fått en första dos vaccin i Halland uppges inte ha rapporterat några allvarliga biverkningar:

– Nationellt har man mest sett milda reaktioner, som är vanligt förekommande vid vaccinering. Det kan vara ömhet på stickstället och huvudvärk, säger Johanna Wiechel Steier.

Fakta: Turordningen för covidvaccination i Halland

Av de cirka 265 000 hallänningar som kommer att erbjudas vaccination mot covid-19 hör cirka 100 000 till de prioriterade grupper som står först på tur. Där ingår alla som är 70 år och äldre, personer i olika riskgrupper och personal inom vård och omsorg. Därefter återstår cirka 164 000 yngre och förhållandevis friska. Så här ser turordningen ut i detalj:

Första skedet (december-januari)

– Personer som bor på särskilda boenden för äldre

– Personer som har hemsjukvård och/eller hemtjänst

– Personal inom kommunal äldreomsorg och övrig omsorgspersonal som arbetar nära personer enligt ovan

– Familjemedlemmar till personer som har hemsjukvård/hemtjänst.

Andra skedet (troligtvis i februari-mars)

– Övriga personer över 70 år

– Övriga personer i riskgrupper (även under 18 år)

– Personal inom hälso- och sjukvård

Tredje skedet (troligtvis i mars-april)

– Övriga hallänningar 18-69 år

ANNONS