Nu tas nästa stora vaccinationssteg mot covid-19

Redan på torsdag kommer de första personerna med hemtjänst i Halland att kunna vaccineras mot covid-19. Upplägget skiljer sig dock något mellan de olika halländska kommunerna.

ANNONS
|

UPPDATERAD 9/1: Texten uppdaterad med ny information om vad som gäller för hemsjukvården i Varbergs kommun.

I Varbergs kommun kommer personer med hemtjänst att kunna vaccineras på Neptunuskliniken, som Hallands Nyheter tidigare rapporterat. Enligt Johanna Wiechel-Steier startar vaccineringen mot covid-19 på torsdag.

Vaccinationen för hemtjänstbrukare med hemsjukvård kommer dra igång på tisdag den 19 januari.

— Som det ser ut just nu så kommer hemsjukvården vecka tre, fyra och fem att få 176 doser, säger Katarina Sundberg, vaccinsamordnaren som också är kultur- och fritidschef på kommunen.

Äldreomsorgspersonalen i Varbergs kommun kommer också att kunna vaccineras mot covid-19 från och med nästa vecka. Enligt den senaste rapporten kommer de att få 304 doser vecka tre, fyra och fem.

ANNONS

— Alla som är patientnära våra brukare kommer att erbjudas vaccin av vår företagshälsovård, säger Katarina Sundberg.

LÄS MER:Region Halland slutar spara dubbla vaccindoser

LÄS MER:Halland vaccinerar minst i landet – men ska nu gasa på

I Falkenbergs kommun kommer personer med hemtjänst att erbjudas vaccin mot covid-19 på Vårdcentralen Falkenberg, Vårdcentralen Ullared och Capio Familjeläkarna. Vaccineringen beräknas dra igång i början på nästa vecka, berättar Daniel Johansson, biträdande socialchef i Falkenbergs kommun.

— Informationen kommer gå ut i dag (läs: onsdag) och vi lämnar ut den i samband med hemtjänstinsatsen. Det går att boka tid via 1177.se eller genom att ta kontakt med vårdcentralen, säger han.

Enligt Daniel Johansson är transporterna med vaccin till hemtjänstbrukare med hemtjänstvård lösta och vaccinationen där beräknas komma igång i början på nästa vecka. I nästa vecka kommer även personal inom äldreomsorgen att börja vaccineras inom Falkenbergs kommun.

— Vi kommer få 150 doser som är avsedda för personal inom äldreomsorg och 140 doser till hemsjukvården i nästa vecka i och med att regionen släpper dos två som man tidigare sparat på. Vaccinering av personal kommer ske genom kommunens sjuksköterskor, sedan växlar vi över till företagshälsovården, säger han.

Hur snabbt vaccineringen kommer gå för äldreomsorgspersonal och personer med hemtjänst och hemsjukvård beror på hur vaccinleveranserna blir ut mot region Halland och kommunen framöver, säger han.

ANNONS

— Vaccineringen kommer successivt öka men än vet vi inte i vilken omfattning, så vi får ta en vecka i taget.

LÄS MER:Beslut i regionen: Hemtjänsttagare får åka gratis till vaccinationen

ANNONS