Nu öppnar vaccinbokningen igen

Region Halland kan redan på onsdag öppna upp sin vaccinbokning igen. Skälet är enligt regionen att man nu fått nya besked om ökade vaccinleveranser.

ANNONS
|

Region Halland skriver i ett pressmeddelande att man nu kommer att öppna upp vaccinbokningen igen från och med onsdag. Bokningen stängdes i slutet av förra vecklan efter besked från Folkhälsomyndigheten om minskade leveranser från Pfizer/Biontech, samt bekymmer med icke-hallänningar som lade beslag på en stor andel av de bokningsbara tiderna.

Men i ett nytt tvärt kast säger närsjukvårdschefen Karin Hesselgard att man nu har fått veta att det trots allt inte blir en sådan minskning som befarat av antalet doser från Pfizer/Biontech som tidigare rapporterats.

– Vi fick ett nytt besked från Folkhälsomyndigheten sent i fredags om att antalet doser ökar igen under de kommande veckorna, och då kan vi öppna för bokningar igen, säger hon.

ANNONS

Beskedet innebär att personer födda 1960 eller tidigare släpps på den 21 april, och nästa årskull, de som är födda 1961 eller tidigare, släpps på dagen därpå.

När dessa kullar är avklarade är nästa steg att gå över till yngre personer (18-59 år) som ingår i någon riskgrupp.

– Vi håller på att titta just nu på hur stor den gruppen är, vilka som ingår i den och hur vi ska kunna nå dem. Det är nästa steg, säger Hesselgard.

Region Halland håller på med en större översyn av sin vaccinationsplan, men för att den ska bli klar behövs ett antal besked från Folkhälsomyndigheten.

– Det gäller sådant som hur Janssens vaccin kommer att kunna användas, och hur vi ska hantera de yngre personer som fått en dos av Astra Zenecas vaccin – ska de få två eller en dos av ett annat vaccin. Allt detta påverkar hur vi ska kunna planera framöver, säger Hesselgard.

ANNONS