Nu omfattas även barn i för- och grundskolan av familjekarantän

Barn i för- och grundskolan utan symptom, med bekräftad smitta i hushållet, har fram till nu varit välkomna till skolan. Nu ändrar dock Folkhälsomyndigheten sina direktiv.

ANNONS
|

Under tisdagsmorgonen uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer för för- och grundskolebarn igen. Nu omfattas även de av familjekarantän om det finns bekräftad smitta i hushållet. I ett pressmeddelande skriver FHM att:

”Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet”

LÄS MER:Live-tv: Utbildningsministern om nya rekommendationer

Redan i förra veckan kunde tidningen rapportera om att det var nya direktiv på gång för förskolebarn gällande hur länge de måste vara hemma efter att ha uppvisat symptom. En förändring som inte har trätt i kraft i Halland än men som kommer uppdateras tillsammans med de nya råden som kom under tisdagen.

ANNONS

– Det är ett stort kommunikationsarbete som ska genomföras även om det bara är små förändringar i råden. Vi måste hantera alla de följdfrågor som kan uppstå och sedan få ut informationen i hela organisationen, säger Johanna Wiechel-Steier kommunikationsdirektör på Region Halland.

Att råden och direktiven ändras med kort varsel är något som gör arbetet svårare men samtidigt något som regionen lärt sig leva med.

– Den här situationen har vi levt med sedan i våras. Eftersom det här är en ny situation för alla. Men det är klart när direktiven ändras måste vi göra nya tolkningar och hantera alla de följdfrågor som uppstår utifrån de nya direktiven, säger Johanna Wiechel-Steier.

Utgångspunkten är dock att det är FHM:s direktiv som gäller. Även om det kan förekomma lokala skillnader.

– Vi ser ingen anledning att frångå FHM:s direktiv. Sedan kan det finnas luckor som vi behöver hjälp att tolka. Det kan också förekomma lokala direktiv som gör att det ser olika ut på olika platser i landet.

Exakt när de nya direktiven går ut till grundskoleverksamheter i Halland kan Johanna Wiechel-Steier inte säga.

– Vi jobbar för fullt med att tolka och sätta ihop den information som vi sedan går ut med, säger hon.

ANNONS

När barn är sjuka den allmänna rekommendationen att barn i förskoleålder stannar hemma utan att testas för covid-19. Vid behov av sjukvårdsrådgivning kontaktas 1177 eller ordinarie vårdcentral. Barnet behöver stanna hemma så länge det har symtom samt ytterligare två dygn. Om sju dygn har gått sedan insjuknandet och de två sista dygnen varit utan feber och med gott allmäntillstånd, kan barnet återgå till förskola och annan verksamhet även om det har kvar lindriga symtom (exempelvis lätt hosta eller snuva). Detta baseras på bedömningen att man vid ett normalt tillfrisknande inte smittar andra med covid-19 efter sju dygn. Detta upprepas vid varje nytt infektionstillfälle.

Barn som har syskon, eller andra familjemedlemmar som är sjuka i covid-19 ska stanna hemma från förskolan.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS