Antalet inlagda coronapatienter har fördubblats sedan mitten av februari, från runt 20 stycken till runt 40.
Antalet inlagda coronapatienter har fördubblats sedan mitten av februari, från runt 20 stycken till runt 40. Bild: Jari Välitalo

Nu märks den ökade smittspridningen på Hallands sjukhus

Den fortsatt höga smittspridningen i Halland börjar synas inom hälso- och sjukvården. Sedan mitten av februari har antalet inlagda patienter med covid-19 fördubblats.

ANNONS
|

Smittspridningen i Halland är fortsatt hög. På fredagen rapporterades ytterligare 285 nya fall in. Nu börjar ökningen märkas på Hallands sjukhus, där antalet inlagda patienter med covid-19 har fördubblats sedan mitten av februari (från runt 20 till runt 40).

– Vi har de senaste veckorna kunnat flytta tillbaka en del medarbetare från covid-19-vården till sina ordinarie arbetsplatser. Nu är vi på gränsen att behöva ställa om igen och systemet är väldigt pressat. Vi pusslar från dag till dag på grund av den risken, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson.

Sjukhuspatienterna som behandlas för coronaviruset behöver vanligen hjälp med andningen och är till stor del äldre personer eller personer i riskgrupp.

ANNONS

– De som läggs in kommer på grund av att de har blivit så dåliga i sin andning att de kräver övervakning eller läkemedel och är i behov av syrgas. Det är ju vanligtvis lungorna som först sviktar i en allvarlig covid-19-infektion. En del blir så dåliga att de behöver intensivvård.

Av de 13 intensivvårdsplatser som finns på Hallands sjukhus i Halmstad och Varberg är 80 procent upptagna i dagsläget. 20 procent av dem upptas av covid-19-patienter.

– Vi har intensivvårdsplatser till dem som behöver det. Behövs det fler får vi utöka, men det innebär längre väntetid för patienter i behov av planerade operationer.

Covid-19 i Halland senaste dygnet:

Konstaterade fall: 24 563 (+285)

Medelålder fall: 40,7 år

Inlagda på Hallands sjukhus med konstaterad covid-19: 36 (+/-0)

Varav inlagda på IVA: 4 (+/-0)

Antal avlidna med covid-19 sedan pandemins start: 275 (+2)

Medelålder avlidna: 84,6 år

ANNONS