Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avspärrningarna kommer inte hävas innan räddningstjänsten bedömer att risken för explosioner är över.

Nu krymper avspärrningarna

Klockan 13 minskade räddningstjänsten på avspärrningarna runt den brandhärjade industribyggnaden på Larsfridsvägen.

– Då spärrar vi inte de allmänna vägarna runt omkring men vi behåller avspärrningen kring själva byggnaden och parkeringen, säger Stefan Rane, insatsledare på räddningstjänsten, under förmiddagen.

Det betyder att företrädare för de olika företagen runt omkring brandområdet får tillträde så att de kan inspektera sina lokaler för att se om de har skadats av rök och kringflygande material från branden.

– Vi räknar med att arbetena med eftersläckning kommer att pågå till klockan 10 i morgon, söndag, säger Stefan Rane.

Två brandmän kommer att vara i tjänst i skift på brandområdet fram till söndag förmiddag. Därefter kan polisens tekniker få tillträde för att försöka ta reda på brandorsaken, som hittills är okänd.

– Polisen får själva avgöra när de anser att de kan gå in och göra sitt jobb. Det beror på när brandhärden har kallnat. Det finns fortfarande risk för ras från tak och väggar, säger Stefan Rane.

Under eftersläckningen är räddningstjänsten noga med att inte röra i de delar som polisens tekniker vill undersöka.

Exakt var branden började är oklart. Men när räddningstjänsten kom till platsen vid 4.30-tiden natten till fredagen var det redan en fullt utvecklad brand i den nordöstra delen av industribyggnaden.

– Det brann rejält i en tillbyggnad. Antingen hade det brunnit ett tag eller så hade elden fått hjälp, säger Tina Nordlund, som var räddningsledare under gårdagen och natten.
Hon beskriver det som en oerhört svår uppgift att få kontroll över en brand på så stora ytor som det här handlade om, cirka 10 000 kvadratmeter.

– Vi kom med en styrka. Det var inte mycket vi kunde göra åt den byggnad som brann. Däremot kunde vi säkra byggnaderna omkring.

Ett trettiotal brandmän från bland annat Halmstad, Harplinge, Laholm och Falkenberg var under fredagen inkallade för att bekämpa branden.