Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Upprustat. Det nya tåget ska invigas i Varberg den 9 mars. Bild: Hallandstrafiken

Nu invigs de nya Öresundstågen

Snart får hallänningarna chans att se ett av de nya upprustade Öresundstågen. Därefter sätts det nya tåget i rullning.

Resenärer i Halland har under en längre tid klagat på de slitna Öresundstågen. Sedan en tid tillbaka har det stått klart att tågen kommer att rustas upp och den 9 mars klockan 16.00 ska det första tåget visas upp för allmänheten på Varbergs station.
Tågen har genomgått en total upprustning, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikations- och marknadschef på Hallandstrafiken.
– Det är bland annat nya tyger på sätena, stolar med ny stoppning, fler ellutag, nya golvmattor, nya bagageställ, nya stolar i första klass och en utvändning ommålning, säger hon. 

Läs också: Nu ska alla Öresundståg rustas upp

Utöver det kommer platserna för personer i rullstol att uppgraderas. Men Yasmine Möllerström Henstam vill framförallt påpeka att mycket jobb har lagts på att lösa problemet toaletterna.
– Det vi framförallt har fått mycket kritik för är att toaletterna inte fungerar. Nu har vi bytt till ett mycket säkrare system som inte fallerar på det sätt som det gjort tidigare. 

Efter den allmänna visningen i Varberg kommer tåget åka ut på en roadtrip i bland annat Småland och Danmark. Därefter rullar det ut i ordinarie trafik den 15 mars. Allt som allt handlar det om 111 Öresundståg som alla beräknas vara upprustade till år 2022. 
– Kostnaden beräknas till cirka fem miljoner per tåg. Den här upprustningen kommer bli en klar skillnad och förbättring för våra resenärer, säger Yasmine Möllerström Henstam.