Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bengt Eliasson (L) är nöjd med sitt partis beslut om att lämna januariavtalet. Arkivbild. Bild: Ola Folkesson
Bengt Eliasson (L) är nöjd med sitt partis beslut om att lämna januariavtalet. Arkivbild. Bild: Ola Folkesson

”Nu har vi satt ner foten”

Falkenbergaren Bengt Eliasson (L) är nöjd med Liberalernas beslut att lämna januariavtalet i höst.
– Jag vill se en borgerlig statsminister och en borgerlig regering – utan Sverigedemokraterna, säger han.

Vid lunchtid stod det klart att Liberalerna lämnar det avtal partiet ingick med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet efter valet 2018. Beslutet togs i riksdagsgruppen och i partiets styrelse. Ett formellt beslut fattas i partirådet den 28 mars.

Liberalernas Hallandspolitiker i riksdagen heter Bengt Eliasson. Han är partiets talesperson i funktionsrättspolitik och socialförsäkringsfrågor. Då och då skriver han debattartiklar i Hallands Nyheter.

Vad innebär det här?

– Det här innebär att vi är beredda att göra en budgetuppgörelse, enligt januariavtalet, i höst med S, MP och C. Därefter avvecklas januariavtalet och vi går in i en valrörelse, svarar en nöjd Bengt Eliasson.

Varför var det här nödvändigt?

– Den här frågan har vi behövt svara på under hela året. Var står Liberalerna? Vilken partiledare vill vi se? Jag vill ha en borgerlig statsminister och en ny borgerlig alliansregering - men utan stöd av Sverigedemokraterna. Där ändrar vi oss inte.

Hur ska ni klara fyraprocentspärren?

– Det här beslutet är ett sätt. Många har upplevt oss som otydliga, men nu sätter vi ner foten. Vi hoppas att det blir ett skäl att rösta på oss. Liberalerna har en egen politik och egna lösningar på många områden som klimat, skola och funktionshinder

Och vilken partiledare vill ni ha?

– Som det ser ut i dag blir det Ulf Kristersson. Vi kan inte stötta en S-ledd regering igen. Vi är ett borgerligt parti.