Nu har Halmstad slagit bebisrekord

Förlossningen i Halmstad har slagit rekord. För första gången är 2 000-gränsen sprängd. Bakom bravaden står en familj i Tönnersjö. – Vi hade ingen aning om att vi slagit rekord, säger nyblivna mamman Caroline Ljungberg. I Varberg passerades 2 000-gränsen redan för två år sedan.

ANNONS
|

I lördags morse var rekordet ett faktum. Antalet förlossningar passerade 2 000-strecket. Så många förlossningar har Halmstad aldrig tidigare haft på ett och samma år. De senaste åren har antalet legat på omkring 1 850 stycken.

Redan i somras spekulerades det i att ett rekord var inom räckhåll. Juli blev en rekordmånad med 221 förlossningar, något som HP tidigare rapporterat om.

Elisabeth Johansson, avdelningschef, tror att ökningen kan bero på flera saker, bland annat att de stora årskullarna från början av 90-talet nu börjar få egna barn.

–Det kan också bero på att fler kvinnor föder fler barn än tidigare och att vi har blivit fler i länet Si och med ett ökat antal nyanlända, säger hon.

ANNONS

Bebisen – enpojke– som såg dagens ljus vid den 2 000:e förlossningen kom till världen klockan 05.19 i lördags morse, vägde 3 260 gram och var 50 centimeter lång.

För föräldrarna, Caroline Ljungberg och Carl Ivarsson, var det första barnet och hela familjen är nu hemma iTönnersjö igen.

–Vi mår bra. Vi hade ingen aning om detta, det var först i morse (läs måndag) som vi fick veta det, innan vi skulle åka hem. Då kom avdelningschefen in och gratulerade oss och gav oss en liten nalle, berättar Caroline.

Hur känns det att ha slagit rekord?

–Jag vet inte riktigt, vi visste ju som sagt inte om det och man har lite annat att fokusera på nu, säger Caroline och skrattar.

Vad den lilleska heta är inte bestämt än men Caroline berättar att han än så länge går under smeknamnet Ove – efter Ove Sundberg i komediserien Solsidan.

–Vi valde något som absolut inte skulle fastna, berättar Caroline.

Så Ove blir det i alla fall inte?

–Just nu är det ju väldigt oklart, vi är inte riktigt överens om namnbiten, men grundtanken var att han absolut inte skulle heta det.

Fakta: Över 2 000

  • Förlossningsavdelningen i Varberg passerade 2 000-gränsen för antalet förlossningar redan för två år sedan. I år har Varberg hittills haft 2 166 förlossningar.
  • Halmstad var under måndagseftermiddagen uppe i 2 012 förlossningar. I fjol landade siffran på 1 853 förlossningar vilket totalt resulterade i 1 879 bebisar.
ANNONS