Till höger: Sofie Johansson, verksamhetsledare Rättighetscentrum Halland.
Till höger: Sofie Johansson, verksamhetsledare Rättighetscentrum Halland. Bild: Privat

Nu får hallänningar rådgivning om diskriminering

Rättighetscentrum Halland har startats för att stötta hallänningar med juridisk rådgivning och kunskap om diskriminering. Från och med den 1 september finns den nystartade verksamheten på plats i samtliga av länets ABF-lokaler.

ANNONS
|

Den som känner sig missgynnad eller utsatt för diskriminering kan snart få kostnadsfri juridisk rådgivning genom Rättighetscentrum Halland. Kontoret är placerat i Halmstad, men rådgivningen sker där den behövs.

– Det är ABF som är huvudman och vi har tillgång till alla kommuner i hela Halland. Det är en jättestor fördel, säger Sofie Johansson, verksamhetsledare Rättighetscentrum Halland.

Rättighetscentrum Halland har fått i uppdrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor att arbeta för att motverka diskriminering och blir en av 18 antidiskrimineringsbyråer i landet. Invigningen sker under vecka 36, med föreläsningar om Rättighetscentrum Halland och om diskrimineringslagen.

– Vi finns för att hjälpa den som har blivit utsatt för diskriminering, antingen i skolan, av myndighet eller på arbetsplats, att komma vidare i sitt ärende. Det är också ett bra förebyggande arbete. Att sprida kunskapen, så vi inte behöver hamna i en diskriminerande situation.

ANNONS

Enligt Sofie Johansson har framför allt ideella föreningar sedan tidigare uttryckt ett behov av den här typen av verksamheter, men redan nu har de även fått positiv respons från enskilda individer.

– Vi tror att det kommer att vara många som kommer vilja ha vårt stöd. Vi hoppas kunna erbjuda det till så många som möjligt och att den enskilda ska känna sig nöjd, säger hon.

ANNONS