Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu får skräpet ligga kvar på stränderna

Sedan 2010 har ungdomar i föreningslivet städat stränder längs hela Hallandskusten. Betalningen har gett ett välbehövligt tillskott i kassan. Nu drar huvudsponsorn Coca-Cola sig ur och förändrar läget för bland annat Falkenbergs tennisklubb.

Det är organisationen Städa Sverige som för samman föreningslivet med olika aktörer. Unga idrottare städar bland annat vägar, älvar och stränder och får ekonomisk kompensation för sitt arbete. Projektet med just strandstädning har Coca-Cola finansierat sedan starten. Förra året var ett tiotal föreningar med runt om i Halland, från Kungsbacka till Laholm. Nu har företaget valt att avsluta samarbetet. Dobben Stanojevic är verksamhetschef på Falkenbergs tennisklubb. För föreningen innebär det att man får prioritera om.

– Ofta så åker vi till Ystad på läger och då brukar vi lägga de pengarna på en buss. Nu kanske vi får stoppa lägret totalt, säger han.

Från Dobben Stanojevics klubb brukar det vara ett femtiotal ungdomar som städar stränder i Falkenberg och Glommen tillsammans. Han ser det som en viktig aktivitet både ekonomiskt och socialt. Även miljöaspekten har gjort intryck.

– Det var mycket grejer, plastpåsar och allt möjligt, säger han om vad som samlats upp vid de olika tillfällena.

Anton Hedlund är projektledare på Städa Sverige och ser att projektet gör stor skillnad. Föreningarna i Halland har samlat in omkring sex ton skräp varje år.

– Vi vill lösa konkreta problem här och nu, stoppa blodflödet helt enkelt. Ett konkret sätt är ju att städa bort plasten innan den åker ut i havet, säger han.