Nu får Ringhals 2 klartecken

Även om reaktor två har en skadad bottenplatta ger Strålskyddsmyndigheten dispens. Förutsatt nya tester och analyser får Ringhals köra på tills reaktorn ska stängas 2019.

ANNONS
|

HN har skrivit om reparationsarbetena och stängningen av reaktor 2 på Ringhals tidigare. 2014 upptäcktes rostskador på bottenplåten, som troligen orsakats av arbeten på reaktorn sex år tidigare. Reaktor 2 fick stängas av och omfattande reparationer påbörjades i september 2014. Elva månader efter var reparationerna klara men det är först nu som reaktorn får klartecken att gå i drift.

– Vi frilade golvet från jättetjock betong, bilade upp och lagade plåten. Man kan inte frilägga hela bottenplåten men måste bevisa att det inte är någon skada där man inte har tittat, säger Ulf Bernström, berättar kommunikationschef Ulf Bernström.

Ringhals har efter det jobbat hårt med teoretiska beräkningar och analyser, först andra ansökan beviljades av Strålskyddsmyndigheten. I sitt beslut menar de att Ringhals i stort sett beräknat rätt, men ytterligare tester och analyser måste göras innan reaktorn får gå igång.

ANNONS

– Det är inga jättekonstigheter. I samband med att man går igång med det här så gör man tester, vi har påbörjat en sekvens för att förbereda reaktorn för att starta upp. Nu när vi har klartecken får vi gå vidare, kommenterar Ulf Bernström.

Det är skarven mellan väggar och bottenplåt i den inneslutande cylindern runt reaktorn som ska trycktestas ytterligare. För att få starta reaktorn måste Ringhals redovisa hur tänkbart läckage skulle kunna förekomma innan utgången av 2017 till Strålskyddsmyndigheten.

– Vi ska göra en analys med "värsta katastrofscenariot". Det ryms gott och väl att göra det i perioden fram till att vi startar upp.

Trots krav på tester är Ulf Bernström inte orolig över att reaktorn inte kan köra igång enligt plan 1 december. Han ser Strålskyddsmyndighetens beslut som ett kvitto på att de kommit fram till samma slutsatser.

– Vi har flera nivåer av säkerhetsgranskningar, man är verkligen djävulens advokat. Så innan vi skickade in till myndigheterna så var vi trygga med att det här är i fullgott skick, säger han.

Strålskyddsmyndigheten beviljar driften fram till reaktorn planeras stänga i slutet av 2019. Enligt Ulf Bernström är det inte aktuellt med förlängning.

ANNONS

– Vi kommer att stänga, inte förlänga. Det finns inga andra planer, annars skulle man behöva göra omfattande ytterligare åtgärder för säkerhetskrav som träder i kraft i januari 2021. Så det är inte aktuellt.

Reaktor 2 ska gå igång

  1. Strålskyddsmyndigheten har gett Ringhals dispens från myndighetens regler.
  2. Förutsatt att Ringhals uppfyller vissa krav får de använda reaktor till slutet av 2019, även om reaktorn har skador på bottenplåten i reaktorinneslutningen.
  3. Ett större läckage upptäcktes på reaktorn i samband med ett test på den inneslutande cylindern kring reaktorn för två år sedan. Plåten hade rostat och reparationer genomfördes under året fram till 2016.
  4. Totalt har reparationerna kostat cirka 100 miljoner kronor.
  5. Ringhals räknar med att reaktor 2 är i bruk den 1 december.
ANNONS