Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Trots kalla nätter höjs halten av sälg- och almpollen de kommande dagarna. Hassel och al har där emot gjort sitt. Bild: Johnny Samuelsson

Nu ökar pollenhalten och risken att smittas av Corona

Pollenläget är än så länge lugnt i Halland. Men alla människor, oavsett allergisk eller inte, bör hålla koll på halterna för att undvika coronaviruset.

Redan i januari blommade hassel och al till följd av den milda vintern, två månader tidigare än normalt. Sedan satte kyla växtligheten på paus, fram tills nu.

– Det ser ut att bli lite högre halter av sälg- och almpollen de kommande tre dagarna i och med högtrycket som väntas, säger Åslög Dahl, fil. dr på pollenlaboratoriet vid Göteborgs Universitet.

Enligt Åslög Dahl blir pollenprognoserna för södra Halland ibland osäkra då det saknas en mätstation i länet. Bild: Vyacheslav Turovski

Pollenprognosen för Halland baseras på information från mätstationerna i Göteborg och Malmö. Åslög Dahl skulle gärna se att Halland får en egen station då den som sitter i Göteborg som längst kan ge siffror för Varberg och pollenhalterna som mäts upp i Malmö kan skilja sig mycket från Hallands södra delar.

Inte bara allergiker påverkas negativt av pollen. Alla människors immunförsvar jobbar sämre av ämnen som finns i pollen. I normala fall känner slemhinnornas receptorer (cellers mottagare av information) av när det kommer virus in i kroppen och immunförsvaret triggas igång. När vi drar ner pollenfylld luft i lungorna läcker ämnena ut och försvårar receptorernas arbete. Det kan alltså vara bra att hålla koll på pollenhalten under coronatider.

– Man ska tänka sig för när det är höga pollenhalter, vara försiktig med att träna ute, säger Åslög Dahl.

Vårdguiden rekommenderar träning på morgonen då daggen fortfarande binder pollen. De listar fler tips för att reducera pollenexponering, där i bland att vädra sovrummet om natten, inte vädra eller torka sängkläder utomhus, tvätta håret innan sängdags och att byta kläder efter att man varit utomhus.

Allergimedicin hjälper mot de allergiska besvären som pollen ger. De hjälper inte immunförsvaret att stå emot virus.

– Dock är det viktigt att påpeka att pollen i sig inte för med sig coronaviruset.

Björkpollen kommer inte slå hårt i år.

– Björken blommade kraftigt förra året, den tredje kraftigaste säsongen vi haft på 45 år i Västsverige, säger Åslög Dahl.

Björken tog ut sig och vädret under senvåren 2019 var inte tillräckligt varmt och torrt för att gynna tillväxten av fröhängen, som anläggs på våren ett år innan de blommar.

Dock kommer gräspollen inte att be om ursäkt för sig i år i och med en mild och fuktig vinter.