Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Novembermörkret och coronapandemin piggar inte upp många. Bild: Jonas Lindstedt
Novembermörkret och coronapandemin piggar inte upp många. Bild: Jonas Lindstedt

Novembermörker och corona – så står du ut

Coronaviruset har ställt livet på vänt för de flesta. Mycket roligt är inställt – som konserter, sport och shower, och restriktionerna blir bara fler. Dessutom är det november och solen lyser helt med sin frånvaro.
Vad kan man göra för att orka? Harald Aiff, överläkare på psykiatrin i Varberg berättar.

Nu har alla i Sverige levt större delen av året med covid-19 runt sig. Alla har påverkats på något sätt, men olika hög grad. En del har förlorat en anhörig, en del sitt jobb. Semestrar, bröllop och fester har fått ställas in. Och hur jul och nyår kommer att bli kan nog de flesta räkna ut.

Dessutom ska krogarna stänga redan 22.30. Man kan väl mer eller mindre säga att det mesta kul är inställt. Som om inte det räckte med coronaviruset – det är november och solen lyser helt med sin frånvaro.

Harald Aiff, överläkare på psykiatrin i Varberg och på Kunskapsstöd för psykisk hälsa i regionen, har några handfasta råd för hur man ska orka, och vad man ska göra i den här annorlunda tiden som ingen vet när den slutar. För det finns ljus i tunneln.

– Först och främst: ta influensavaccinet, för du vill inte ha både vanlig influensa och corona – då kan läget bli extra allvarligt.

Harald Aiff, överläkare på psykiatrin i Varberg menar att det finns mycket som är bra i Sverige nu, som att vi till exempel inte har en lock-down utan får gå ut. Bild: Privat
Harald Aiff, överläkare på psykiatrin i Varberg menar att det finns mycket som är bra i Sverige nu, som att vi till exempel inte har en lock-down utan får gå ut. Bild: Privat

Ett råd är också att se till att få i sig extra D-vitamin från november till april, då många har brist på D-vitamin utan att veta om det, menar han.

När det är brist på sol ute – tipsar Harald Aiff om att man kan skaffa en dagsljuslampa för att få extra ljus.

– Ha på den på förmiddagen, men ha inte för starkt ljus på kvällen för då kan det vara svårt att somna. Samma med ljuset från mobil och iPad.

Att träna är något som är bra i de flesta lägen, också nu. Hans rekommendation är någon form av pulshöjande aktivitet under 30 minuter, minst tre dagar i veckan, helst utomhus.

Försiktig med alkohol

När man är hemma så mycket som nu, och kanske inte tycker livet är på topp, är det lätt att ta till alkohol som tröst. Det är ingen bra lösning menar Harald Aiff.

– Var försiktig med alkohol, drick helst inte fler än två gånger i veckan. Dricker man för att minska sin oro är det lätt att hamna i en ond spiral som kan eskalera. Alkohol hjälper inte mot ångest, snarare tvärtom.

Att frossa i allt som sägs och skrivs om corona, är ingen bra idé heller. Framför allt inte om man är man oroar sig mycket. Det räcker med att hålla sig informerad.

– För det är inte bra att älta, det leder till mer oro.

Alla har hört det: håll distans, tvätta händerna och håll ut, ändå ökar smittan väldigt mycket. Varför lyssnar folk inte lika mycket som i våras?

– Jag tror man är kristrött, till slut vänjer man sig vid krisen. Det finns vissa som följer restriktionerna, och vissa orkar inte mer.

Alla i världen har det tufft

Det är lätt att tappa sugen och energin med alla restriktioner som bara blir fler. Då kan det vara bra att påminna sig om vad som är bra här. Harald Aiff menar att tänk på att vi inte är ensamma om att ha det jobbigt, utan alla andra i världen har det tufft, de med.

– Många länder har totala lock-downs, men vi i Sverige får gå ut, vi har mat i butikerna, vi kan gå ut i naturen – den har inte alla tillgång till. Men också acceptera att det är tufft just nu, men det är inte för alltid.

Hans tips för att ha det bra när man är hemma, är att läsa böcker, gå ut och springa och kolla Netflix.

Det enda alla pratar om är coronaviruset, är det bra?

– Det är ett sätt att bearbeta, folk har ett behov av det.

Även om det är svårt att se något positivt i den här krisen med coronapandemin, menar Harald Aiff att det kan komma något gott ur den.

– Kanske kommer folk bli mer tacksamma för det vi har, som när vi får åka utomlands igen, gå på aw, få träffas igen – att kunna leva som vanligt igen och uppskatta det vi tagit för givet innan. Men också att Sveriges krisberedskap fungerar och att vi är mer beredda vid nästa kris.

Finns det något ljus i tunneln?

– Ja, dels kommer vaccinet, sen kommer inte coronan finnas för alltid, säger Harald Aiff.