Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nio nya coronafall i Halland under fredagen

Under fredagen konstaterades nio nya fall av coronasmitta i Halland, skriver Region Halland i ett pressmeddelande. Samtliga 110 på intensiven och dialysavdelningen har testats.

Det totala antalet bekräftade fall i Halland uppgår nu till 40 stycken.

Det finns ännu ingen uppgift om hur många av de nya fallen som är relaterade till sjukhuset i Varberg.

– Det kan vi inte svara på just nu. Det är väldigt många av de prover som tagits som inte har analyserats än. Så vi inväntar analysen av samtliga prover innan vi går ut med ett samlat svar. Det kommer förmodligen ske efter helgen, säger Marianne Kondrup, kommunikationschef på Hallands sjukhus.

Har ni hunnit testa samtliga ur personalen som var planerat?

– Ja, det handlar om 80 stycken på intensiven och 30 på dialysavdelningen.

Är det aktuellt att testa fler på andra avdelningar?

– Jag har inte fått information att det är fler på gång, säger Marianne Kondrup.

Region Hallands kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier menar att siffrorna kring antalet bekräftade fall kommer att tappa i betydelse framöver.

– Med tanke på de nya riktlinjerna om provtagning så kommer det att finnas personer som är sjuka som inte testas. Den nya inriktningen går ju ut på att äldre och sjuka och de som kommer i kontakt med dessa grupper ska testas. Övriga ska hålla sig hemma vid sjukdomssymptom, konstaterar hon.

Det är också så att man nu räknar med att risken är stor för spridning i samhället.

– Tidigare har vi bedömt att vi har haft ganska bra koll på detta i Halland. Men nu kan det ju finnas fall som kommer in exempelvis från Västra Götalandsregionen eller Stockholm där det bedöms finnas spridning i samhället. Eller på andra sätt, konstaterar hon.

Utvecklingen gör att trycket på Region Hallands informationskanaler är högt. Därför öppnar man på måndag ett nytt hjälpnummer för coronafrågor. Pensionerade sjuksköterskor erbjuds att bemanna telefonerna.

Redan under fredagen fick Region Halland napp från ett par intresserade som var beredda att rycka in. Tanken är att informationsnumret ska vara bemannat av två sjuksköterskor under dagtid mellan måndag och fredag.

– Vi hoppas på att fler kommer att höra av sig, säger Madeleine Gustavsson, utvecklingsstrateg inom närsjukvården, till Radio Halland.

Oklart hur många som behövs

Hon vet ännu inte hur många personer det behövs för att bemanna det nya hjälpnumret, som är tänkt att möta informationsbehovet kring coronaviruset.

– Det är svårt att säga, vi vet ju inte hur länge vi behöver hålla den här linjen öppen. Om det blir lång tid kan vi behöv många personer.