Nästan nio av tio hallänningar svarar i en enkät att de tänker vaccinera sig mot covid-19. Män är lite mer benägna än kvinnor och intresset stiger också med åldern. Vid vaccinationen mot svininfluensa 2009 vaccinerade sig 60 procent.
Nästan nio av tio hallänningar svarar i en enkät att de tänker vaccinera sig mot covid-19. Män är lite mer benägna än kvinnor och intresset stiger också med åldern. Vid vaccinationen mot svininfluensa 2009 vaccinerade sig 60 procent. Bild: Johan Nilsson/TT

Nio av tio hallänningar vill vaccinera sig

Nästan nio av tio av hallänningar tänker vaccinera sig mot covid-19 och flertalet vill få sina sprutor så snart som möjligt. Det visar en webbenkät som Region Halland genomfört. Resultatet stämmer överens med nationella mätningar, som även visar att oron för biverkningar minskat radikalt.

ANNONS
|

I Region Hallands enkät, som legat ute mellan den 15 december och 15 januari, har hallänningarna ombetts att svara på om de tänker vaccinera sig mot covid-19, när de i så fall vill ta sina sprutor och vad som skulle kunna få dem att ändra sig.

När enkäten stängdes i fredags hade över 19 000 personer svarat. 67 procent av dem var kvinnor och sex av tio i åldersgrupperna 45-59 eller 30-44.

– 86,3 procent säger att de tänker vaccinera sig, 6,5 procent att de inte tänker göra det och 7,1 procent att de inte vet, berättar kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier, som precis fått del av resultatet.

ANNONS

Skillnaderna mellan könen är inte stora, men männen är lite mer benägna att vaccinera sig (89 procent, jämfört med 85 procent av kvinnorna) och fler kvinnor än män har ännu inte bestämt sig (8,4 procent, respektive 4,6 procent).

– Det är däremot väldigt tydligt att ju äldre man blir desto mer intresserad är man av att vaccinera sig, säger Johanna Wiechel Steier.

Flertalet vill vaccinera sig direkt

På frågan om man vill vaccinera sig direkt eller vänta ett tag svarar 70 procent att de vill ha sprutorna så fort som möjligt och 20 procent att de vill ta dem inom tre månader.

Fritextfrågan om vad som skulle kunna påverka vaccinationsbeslutet har en stor variation av svar.

– En del svarar att inget kan få dem att ändra sig. Man menar att farorna med covid är värre än risken för biverkningar. Andra talar just om en oro för biverkningar eller allergiska reaktioner. Flera påpekar också att man är beredd att vänta så att äldre och vårdpersonal skyddas först, säger Johanna Wiechel Steier.

Ändrat inställning sedan i höstas

Även opinionsundersökningsföretaget Kantar Sifo har sedan i somras ställt en rad frågor till svenskarna kring coronapandemin, bland annat om inställningen till vaccination. Deras mätningar visar på en intressant svängning.

I början av juli uppgav två av tre (66 procent) att de tänkte vaccinera sig. Därefter sjönk den positiva inställningen och i mitten av oktober var det bara varannan tillfrågad (52 procent) som helt säkert eller troligtvis tänkte vaccinera sig.

ANNONS

Men i takt med att vaccinationstillfället närmat sig så har inställningen vänt igen. Vid senaste mätperioden (31 december - 13 januari) var hela 84 procent villiga att vaccinera sig. Bara två procent svarade att de definitivt inte tänker vaccinera sig och sex procent hade inte bestämt sig. Mest benägna att vaccinera sig var, precis som i Halland, de som är äldre än 65 och minst de mellan 18 och 29 år.

Allt färre oroliga för biverkningar

Jonathan Wennö, affärsområdeschef på Kantar Sifo, säger att hallänningarnas andel av svaren är för litet för att kunna redovisas, men att inställningen till vaccinet förändrats väldigt snabbt på nationell nivå.

– Har Region Hallands enkät legat ute en hel månad så har det troligtvis skett en förändring över tid även där.

Kantar Sifos mätningar visar också att svenskarnas oro för eventuella biverkningar har förändrats drastiskt. I oktober uppgav 61 procent att de var oroliga och 34 procent att de inte var det. Vid den senaste mätningen (31 december - 13 januari) var siffrorna de omvända; 62 procent var inte oroliga, medan 33 procent fortfarande var det. Resterande cirka fem procent har inte kunnat/velat svara.

3 000 hallänningar vaccinerade

I Halland har nu strax under 3 000 personer fått sin första dos covidvaccin. Merparten, cirka 2 000 doser har getts till personer på äldreboenden. I torsdags inleddes också vaccineringen av personer med hemtjänst och personer som bor med någon som har hemtjänst.

ANNONS

I denna vecka (vecka 3) påbörjas vaccineringen av personer med hemsjukvård och de som bor med någon som har hemsjukvård. En första dos ska också börja ges till personal som arbetar patientnära på äldreboenden och inom hemtjänsten.

Näst på tur står personal som arbetar patientnära inom Region Halland, som är den sista gruppen i det som kallas ”fas 1” av vaccinationen.

Totalt är det cirka 264 000 hallänningar (18 år och äldre) som ska erbjudas vaccination, varav 56 000 är 70 år och äldre, cirka 15 000 tillhör riskgrupp och 30 000 ingår i gruppen personal i vård och omsorg.

LÄS MER:Halland vaccinerar minst i landet – men ska nu gasa på

LÄS MER:Region Halland försvarar sin långsamma vaccinationstakt

ANNONS