Nåldebut för Petra

Det är debut för Petra Johansson. Hon ska göra sin första tatuering. – Jag har tänkt på det länge och nu ska det bli av, säger hon.

ANNONS
|

Kenneth Gustafsson har jobbat som tatuerare i tjugo år och tar emot kunder på G-punkten i Varberg. Hans specialitet är stilen Black n´ Grey.

–Jag gillar det för det går fort och är roligt eftersom det blir mycket på en gång, säger han.

När HN kommer på besök är Petra Johansson på ingång. Hon ska göra sin första tatuering. Hon har nyligen blivit mamma till Albin och vill hedra sin familj. Därför tänker hon låta tatuera in ordet ”Family” på armen.

Det tar en stund innan hon och Kenneth har enats om var tatueringen ska sitta. Kenneth skriver på en tejpbit och gnuggar på texten på huden för att Petra ska kunna se hur det kommer att se ut. Efter några ändringar är de överens. Petra darrar lätt på armen när hon sätter sig i stolen.

ANNONS

–Du kommer märka efter första strecket att det inte gör ont, säger Kenneth och sätter nålen mot huden.

Det blir dödstyst i rummet, Petra sitter spänt koncentrerad förberedd på smärtan. Tatueringen är klar inom fem minuter, precis som Kenneth har utlovat.

–Det kändes inte alls faktiskt, säger Petra efteråt medan hon beundrar tatueringen framför spegeln.

–Mammor är alltid de coolaste kunderna, konstaterar Kenneth Gustafsson.

Tatueringen täcks med plastfilm som ska sitta på i tre dagar. Detta för att tatueringen ska läka på ett sådant sätt att den blir tydlig och klar.

–Numera är tatueringar en helt annan sak än för tjugo år sedan. Då fanns det människor som tyckte att en tatuering var en negativ stämpel medan det i dag är mer accepterat, säger Kenneth Gustafsson.

Han ser förändringar i trenderna över tid. På 80-talet fick han göra många kinesiska tecken och mindre bokmärkestatueringar. På 90-talet var de svarta tribaltatueringarna, till exempel i form av ett band föreställande en taggtråd runt överarmen, populära. I dag är det populärt med stora tatueringar. På 2000-talet har stilarna börjat flyta över i varandra. Nytt är också att blanda olika stilar i en och samma större tatuering.

ANNONS

–Det svåraste är att göra porträtt. När jag ska göra ett sådant kan jag vara nervös flera dagar innan, säger Kenneth Gustafsson.

ANNONS