Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nätbokning ska frigöra tid för patienten

Mindre krångel, större valfrihet och mer tid för patienterna. Det är målet med tidsbokning på nätet, som nu startar inom vården i Halland.

I entrén på vårdcentralen Västra Vall Breared är en Ipad uppsatt, och stora skyltar informerar om att det numera går bra att boka sin vårdtid direkt på nätet.
Vårdcentralen är, tillsammans med ögonmottagningarna på sjukhusen i Varberg och Halmstad, först ut i Halland med att testa det nya systemet. Genom att boka via nätet slipper patienterna passa telefontider, och kan själva leta upp den vårdtid som passar dem bäst.
– Det här är smidigare och innebär en större valfrihet för patienterna. De kan sitta hemma, kanske tillsammans med en anhörig, och direkt boka en lämplig tid. Dessutom frigörs tid för våra distriktssköterskor som kan ta emot fler patienter i stället för att sitta i telefon, säger Marie Sjödén, chef för vårdcentralen Västra Vall Breared.

För att boka en tid loggar patienten in på vårdguidens hemsida, 1177.se. Det kräver ett mobilt bank-id eller annan e-legitimation. Marie Sjödén framhåller att systemet är enkelt, och tror inte att kravet på e-legitimation riskerar att skrämma bort äldre från nätbokningen.
– Man blir förvånad över hur många äldre som använder swish eller sköter sina bankärenden via datorn. Men för de patienter som inte har e-legitimation finns ju fortfarande möjligheten att ringa in till oss precis som tidigare, säger hon.

Nätbokningen drog igång på vårdcentralen i april, och används än så länge av fem procent av patienterna. I höst införs satsningen successivt på samtliga vårdcentraler i regionens regi.
Då tror Marie Sjödén att siffran kommer öka. 
– Målet är att 40 procent av alla bokningar i vården ska ske via nätet. Förutom att det underlättar för patienterna tror vi att antalet avbokningar kommer minska när människor själva har valt tiden, säger hon.
I vårdcentralens väntrum sitter Olof Olsson. Han känner till den nya möjligheten att boka en tid via nätet, och tycker att det är en klar förbättring mot dagens system.
– Det vore bra att slippa ringa igen och igen, när alla tider är upptagna. Om det är enkelt att själv gå in och boka en ledig tid är det klart bättre, säger han.