"Närproducerade varor är väderberoende"

Magnus Petersson, butikschef Coop Forum, Varberg.

ANNONS
|

”Mest närproducerat brukar vi ha på sommaren eftersom det är då frukt och grönsaker kommer. Jordgubbar köper vi från Vareborg som ligger här i närheten. Svampar köper vi året runt från Hakaslätts gårdschampinjoner i Ullared. De kommer hit nästan varje dag nu på hösten och sköter om vår svampavdelning.

Vi brukar sätta något klistermärke på varan så att kunden vet att det är närproducerat. I bland lägger vi upp recept eller så har vi folk som kommer och berättar om olika recept för våra kunder. De kan till exempel förklara om olika sätt att tillaga potatis. Vår potatis är verkligen närodlad, den kommer från Munkagårds, bara på andra sidan motorvägen.

ANNONS

Fläsk köper vi också lokalt, från Morpegrisen i Morup. Kalv får vi från Mostorps gård i Falkenberg. Just i vår butik har vi en hel del närproducerat kött eftersom vi styckar själva. Det är inte alla som gör nu för tiden. Det las ner för tio år sedan men det kommer tillbaka alltmer nu eftersom folk har blivit mer intresserade av mat. Intresset gäller närproducerat men även ekologiskt och krav. De som köper kravmärkta bananer brukar också gilla närproducerat. Särskilt på sommaren är de sugna på närodlade primörer,

Intresset för närproducerat ökar och vi köper in alltmer närproducerade varor. Närproducerat är viktigt för hela Coop koncernen och vi vill visa upp det intresset. Dock är närproducerade varor mycket väderberoende. Den här sommaren är det ont om kantareller, vädret har varit för torrt. Min morbror som bor på Orust var helt förstörd för att han inte kunde plocka kantareller.”

ANNONS