Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Muterade viruset har smittat i Halland

Halland har fått sitt första konstaterade fall av det muterade coronaviruset från Storbritannien där den smittade har blivit smittad i Halland. Nu pågår ett intensivt smittspårningsarbete för att stoppa ytterligare spridning.

Sedan tidigare har Halland haft tre fall av muterad virus. Det rör sig om två fall av mutation från Storbritannien och ett fall av den mutation som uppstått i Sydafrika. I alla de tre fallen har det rört sig om personer som har kommit inresande från utlandet och burit med sig smittan.

Nu har dock det första fallet av muterat virus, där den smittade har smittats i Halland, kunnat konstateras.

– Utifrån det här enda fallet är det för tidigt att säga att vi har en spridning av det här muterade viruset i Halland, säger Maria Ryberg Mo smittskyddsläkare i Halland.

Nu har Region Halland inlett en extra noggrann smittspårning kring det fallet som har upptäckts här för att förhindra ytterligare spridning.

– Vi smittspårar alltid men i det här fallet kartlägger vi extra noga, säger Maria Ryberg Mo

Förra veckan genomförde Folkhälsomyndigheten den största analysen hittills av alla positiva tester för att söka efter mutationer. Den visade att elva procent av alla positiva prover som analyserades var den så kallade Storbritannienmutationen. Något som tyder på att det finns en stor inhemsk spridning av mutationen. Maria Ryberg Mo säger dock att det fallet som nu har hittats i Halland inte upptäcktes i den analys som Folkhälsomyndigheten gjorde förra veckan.

På dagens presskonferens varnade också Folkhälsomyndigheten för att det är troligt att mutationen från Storbritannien kommer att ersätta det virus som tidigare spridits och bli den dominerande stammen av coronavirus.

– Vi saknar fortfarande data för att kunna säga säkert hur det nya viruset agerar men mycket tyder på att det är mer smittsamt än den gamla varianten. Dock finns det inget i dagsläget som tyder på att vaccinet inte skulle bita på den nya varianten, säger Maria Ryberg Mo.

Under dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten nämndes det också att smittspridningen i Halland är fortsatt högre än det nationella genomsnittet även om siffrorna sjunkit drastiskt sedan jul och nyår.

Region Hallands egna siffror visar att det senaste dygnet har 147 nya fall av coronasmitta kunnat konstateras i Halland. Samtidigt har ytterligare två dödsfall rapporterats in vilket gör att det nu har avlidit sammanlagt 222 personer med coronavirus i Halland.

2 februari 2021

Totalt antal fall Covid-19: 18 921 (+147)

Medelålder fall: 41,3 år

Inlagda på Hallands sjukhus med konstaterad covid-19 kl. 08:00: 42 (+–0)

Varav inlagda på IVA kl. 08:00: 5 (+–0)

Antal avlidna med Covid-19 sedan pandemins start (uppdateras tis–fre): 222 (+2)

Medelålder avlidna: 84,7 år